U trendu

Protesti Pegide protiv izbeglica u Drezdenu

Oko deset hiljada pristalica desničarskog pokreta Pegida okupilo se večeras u nemačkom Drezdenu, optužujući masovni dolazak migranata u Evropu za terorističke napade u Parizu.

„Ti napadi ne dolaze tek tako, oni su rezultat migracione politike za ljude koji ne dele iste vrednosti“, izjavio je jedan od lidera pokreta Zigfrid Debric, a okupljeni su uzvikivali „Merkel treba da ode“.

Nemačka kancelarka Angela Merkel nailazi na kritike u zemlji, posebno sa desnice zbog njene otvorene politike prema migrantima. Ove godine se očekuje da će u Nemačku stići oko milion migranata.

Prema lokalnom univerzitetu specijalizovanom za brojanje velikih skupova, na kupu Pegide, što je skraćenica za Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada, okupilo se izmedju 9.000 i 12.000 ljudi. 

Policija je odbila da iznese procenu broja okupljenih.

Pegida je ipak okupila znatno manje pristalica nego kada je u januaru posle napada na Šarli Ebdo u Parizu na svoj protest privukla 25.000 ljudi. 

Više demonstranata nosilo je francusku zastavu i plakate na kojima je pisalo „Ja sam Pariz“ i „Juče Pariz, sutra Nemačka“.

Pegida, osnovana oktobra 2014. u Drezdenu, na siromašnijem istoku Nemačke, tvrdi da nije rasistička, niti ksenofobna grupa, ali zahteva ograničavanje doseljavanja stranaca u Nemačku, posebno muslimana. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar