Protesti širom SAD zbog ubistva Afroamerikanaca

Širom SAD izbili su protesti zbog ubistva dvojice Afroamerikanaca u Luizijani i Minesoti od strane policajaca.

Oko 300 ljudi okupilo se juče ispred Kapitola u Litl Roku, u saveznoj državi Arkanzas, pozivajući na prestanak rasnih sukoba, a demonstrantima se pridružio i pastor baptističke crkve Erl Grejem.

Litl Rok bio je poprište borbe protiv rasne segregacije 1957. godine, kada je predsednik SAD Dvajt Ajzenhauer poslao trupe da devet afroameričkih učenika bezbedno uvedu u školu.

Policija je u Feniksu, u Arizoni, upotrebila suzavac i biber sprej da bi zaustavila muškarca koji je upao medju 1.000 demonstranata noseći majicu sa natpisom “Učinite Ameriku ponovo velikom” i zaštitni znak kampanje republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa.

Demonstranti su uzvikivali parole “Životi crnaca su važni” i “Ruke uvis, ne pucajte”, a delovi glavnog autoputa bili su zatvoreni.

Proteste u Los Andjelesu predvodili su reperi Snup Dog i Gejm (The Game), koji su poveli okupljene ka policijskoj komandi, gde su pozvali na poboljšanje odnosa izmedju vlasti i manjinskih zajednica.

Demonstracije su održane i u Sakramentu i San Francisku, gde su demonstranti razvili baner s natpisom “Zaustavite rasistički teror policije u SAD”, a policija u Sakramentu je zatvorila prilaz Kapitolu.

Protestima u SAD priključili su se i stanovnici Londona, gde su se brojni okupljeni prošetali centrom grada i nakratko usporili saobraćaj.

Policajac u Luizijani ubio je u utorak crnca tokom svadje ispred prodavnice u glavnom gradu te američke države Baton Ružu, a još jedan Afroamerikanac ubijen je u sredu u Minesoti kada ga je policija zaustavila u saobraćaju.

Zbog nasilja policije, izbili su protesti u Dalasu, tokom kojih je 25-godišnji Majka Gzavije Džonson, bivši ratni veteran iz Avganistana, snajperom ubio pet policajaca, a ranio sedam, pre nego što ga je policija ubila robot-bombom.

Svake godine u SAD policija ubije više od 1.000 ljudi, a nesrazmernliki broj njih su crnci.

(Beta)

Ostavite komentar