U trendu

Protesti u Džakarti zbog Trampovog priznanja Jerusalima

Desetine hiljada ljudi okupilo se danas u glavnom gradu Indonezije Džakarti da protestuje protiv odluke predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Indonežani protestuju u znak solidarnosti sa Palestincima koji nameravaju da istočni deo Jerusalima proglase glavnim gradom svoje buduće nezavisne države.

Indonezija, najmnogoljudnija muslimanska zemlja, podržava palestinski cilj.

Demonstracije je organizovao Indonežaski Ulema savet, najviše islamsko telo u zemlji uz podršku vlade i drugih muslimanskih organizacija.

Oko 80.000 Indonežana, prema procenama policije, okupilo se ispred Nacionalnog spomenika u centru Džakarte, mašući palestinskim zastavama i transparentima, zahtevajući „oslobodjenje Palestine“.

Demonstranti, mahom u beloj odeći, pozivali su SAD da povuku svoju odluku. Indonežanski ministar vera i guverner Džakarte bili su medju demonstrantima nedaleko od ambasade SAD.

Muslimansko sveštenstvo u Indoneziji pozvalo je danas i na bojkot američkih proizvoda. Odluka Trampa da zvanično prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela i najavi preseljenje ambasade SAD iz Tel Aviva u taj grad izazvala je talas medjunarodnih osuda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar