U trendu

Protesti u Hong Kongu zbog predloženog zakona o ekstradiciji

HONGKONG – Policija u Hongkongu upotrebila je suzavac i vodu protiv demonstranata koji su se danas okupili ispred sedišta lokalne vlade protestujući protiv predloženog zakona o ekstradiciji koji je izazvao zabrinutost zbog veće kineske kontrole i erozije građanskih sloboda u toj poluautonomnoj teritoriji Kine.

Popodnevno nasilje predstavlja veliku eskalaciju najveće političke krize toj poluautonomnoj kineskoj teritoriji poslednjih godina, preneo je AP.

Ona je usledila pošto su demonstranti ranije danas iznudili odlaganje zakonodavne rasprave o zakonu kojim bi se omogućilo da osumnjičeniza krivična dela u Hongkongu budu upućeni na suđenje u kontinentalnoj Kini.
Veliki broj mladih preplavili su glavnu ulicu u centru grada, prevrćući barijere i tukući se sa policijom ispred zgrade vlade.

Medutim, kada su neki od njih probili policijski kordon kod zgrade vlade u okrugu Vanćai, policija je uzvratila.
Nešto ranije u saopštenju vlade je navedeno da će sednica zakazana za 11 časova biti pomerena za kasnije.

Vlasti nisu dali nikakve naznake kada će to biti, a predsednica vlade Hongkonga Keri Lem otkazala je zakazani brifing za novinare.

Odlaganje zakonodavne rasprave se barem privremeno čini kao pobeda protivnika zakona, a ovi protesti su najveći od kada su zbog prodemokratskih demonstracija 2014. bili zatvoreni delovi azijskog finansijskog centra više od tri meseca, navela je agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar