U trendu

Protesti u Kolumbiji: 10 poginulih, više od 400 povređenih

BOGOTA – Najmanje deset osoba je poginulo, a više od 400 je povređeno tokom dvodnevnih protesta u Kolumbiji, koji su izbili zbog smrti Havijera Ordoneza u policijskom pritvoru, saopšteno je sinoć u Bogoti.

Nasilje koje potresa Bogotu nakon smrti Ordoneza nastavljen je i tokom druge noći manjih protesta i sukoba sa policijom, prenosi AP.

Prema navodima Ministarstva odbrane, deset osoba je poginulo, dok je 209 civila i 194 policajaca povređeno.

Na desetine gradskih autobusa našlo se na meti vandala, od kojih je 13 zapaljeno, a tokom nemira je oštećeno 60 policijskih stanica.

Kolumbijski ministar odbrane Karlos Truhiljo Holmes izvinio se u ime policije za sve nezakonite radnje, koje su počinjene tokom zadržavanja Ordoneza u pritvoru u sredu ujutru.

On je dodao da je naloženo disciplinsko saslušanje kako bi se utvrdilo da li su policajci počinili ubistvo i zloupotrebili svoja ovlašćenja.

Sedam policajaca je suspendovano dok traje istraga.

Protesti u Kolumbiji su izbili nakon što je na društvenim mrežama podeljen video snimak na kojem je prikazano kako su policijski službenici više puta upotrebili elektrošoker na Havijeru Ordonezu (46), ocu dvoje dece, koji je kasnije preminuo u bolnici.

Na snimku se vidi kako Ordonez leži na zemlji i moli policajce da prestanu sa upotrebom elektrošokera.

Policija tvrdi da je Ordonez pio na ulici sa prijateljima, kršeći mere socijalnog distranciranja, kada je odveden u policijsku stanicu u zapadnom delu Bogote. Dva policijska službenika osumnjčena za zloupotrebu moći su suspendovana, a istaga povodom ovog slučaja je trenutno u toku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar