U trendu

Protesti u Tirani, Baša: Rama je vođa narko kartela

TIRANA – Predsednik Demokratske Stranke Albanije, Ljuljzim Basha optuzio je danas albanskog premijera Edija Ramu da je „balkanski Maduro“, te da je „vođa narkokartela“.

„Albanija će imati budućnost, ali nece pripadati lopovima, oligarsima, narko dilerima i neće pripadati coveku koji nam je doneo ovu crnu ljagu, vođu bandi Ediju Rami“, rekao je Berisha na današnjem proterstu u Tirani demonstrantima, dok je masa uzvikala „Rama odlazi“ i „Albanija kao Evropa“.

On je pozvao građane da ustanu protiv premijera Edija Rame, nakon sto je Nacionalni Savet te stranke odlucio da poslanici spale svoje mandate I daju ostavke.

Nakon protesta koji je odrzan na glavnom trgu u Tirani poslanici Demokratske Stranke su pošli da skupštini, a Basha se obratio jos jednom demonstranima i pozvao je sve gradove Albanije na „ustanak protiv vlasti“.

„Od danas mi smo obični građani sa vama i za vas. Krenuli smo putanjom nade dok nasa ideja evropske Albanije ne postane realnost“, rekao je Basha.

Protesti u Albaniji su odrzani i ranije tokom nedelje kada su demonstranti pokusali da upadnu u kancelariju predsednika vlade Albanije i kada je doslo do sukoba s policijom u kojima je povređeno više desetina učesnika, novinara i policajaca.

Albanija ima dve jake politicke partije, Socijalisticku koju vodi Rama, Demokratsku Stranku, kao najjacu opozicionu partiju i Socialisticki Pokret za integraciju predsednika Iljira Mete, koji se takođe nekoliko puta okrenuo protiv premijera Rame.

Ljuljzim Basha je bivsi albanski ministar spoljnih poslova i nasledio je dugogodisnjeg premijera i predsednika Saljija Berišu na poziciji predsednika stranke, dok je Beriša sada pocasni predsednik.

Basha je studirao u inostranstvu i radio je i u UNMIK-u u Prištini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.