najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Protivim se nametnutom rešenju sukoba sa Palestincima

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sastao se u Njujorku sa kandidatkinjom Demokratske partije za predsednika SAD Hilari Klinton, nakon što mu je njen rival Donald Tramp obećao da će njegova administracija priznati Jerusalim kao nepodeljeni grad Izraela.

Klinton je naglasila svoje protivljenje “svakom pokušaju da se spolja nametne rešenje” izraelsko-palestinskom sukobu”, uključujući Savet bezbednosti UN, sudeći po saopštenju koje je objavila njena kampanja, prenose danas izraelski mediji.

Ona je takodje ponovo potvrdila svoju posvećenot rešenju o dve države do koga bi se došlo direktnim pregovorima izmedju dve strane.

Na sastanku u nedelju koji je trajao jedan sat, Klinton je rekla da je “jak i bezbedan Izrael” od suštinskog značaja za SAD.

Ona je takodje “potvrdila nepokolebljivu posvećenost SAD” odnosima dve zemlje saveznice i naglasila svoju podršku za novi sporazum o vojnoj pomoći, postignut nedavno i svoju posvećenost suprotstavljanju naporima da se bojkotuje Izrael.

Netanjahu je objasnio svoje stavove o bezbednosti na Bliskom istoku, kao i “napore Izraela da se postigne mir i stabilnost u regionu”. On se zahvalio Hilari Klinton na prijateljstvu i podršci Izraelu.

Prethodno je Netanjahuu predsednički kandidat republikanaca Tramp rekao da će ako bude izabran “konačno prihvatiti dugotrajni mandat Kongresa da prizna Jerusalim kao nepodeljeni grad države Izrael”, sudeći po saopštenju njegove kampanje.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim od Jordana u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što medjunarodna zajednica nikada nije priznala.

Izraelski lideri tvrde da će nepodeljeni Jerusalim biti večna prestonica Izraela, dok Palestinci u njegovom istočnom delu nameravaju da proglase glavni grad svoje buduće države.

Izvori bliski Netanjahuu rekli su posle tog sastanka da je premijer posetio kandidate, umesto da oni dodju kod njega, jer je razumeo da im je vreme dragoceno pred današnju debatu.

Netanjahu je u poslednjih nekoliko meseci isticao da će Izrael održati apsolutnu ravnotežu u svojim kontaktima sa dvoje kandidata u trci za Belu kuću.

Pre četiri godine on se ponašao tako da je shvaćeno kako se meša u korist kandidata republikanaca Mita Romnija umesto dotadašnjeg predsednika Baraka Obame. On sada nastoji da izbegne svaki utisak mešanja.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike