U trendu

Prva dama Islamske države: Sanjali smo da nam deca postanu teroristi

Naši snovi su bili da imamo svoju zemlju, da podignemo porodicu i treniramo decu da budu ubice, vojnici, da idu u džihad, ispričala je u intervjuu za The Atlantic Tania Georgelas (33) govoreći o svom braku sa Džonom Georgelasom, Amerikancem koji je prešao u islam i stekao visoku poziciju u islamističkim krugovima.

Tania u Dalasu sada posećuje crkvu sa dečkom Krejgom i veseli se životu u kom će svoju decu odgajati vodeći se drugačijim načelima. Opisala je svoj put od Engleske do Sirije i konačnog povratka u Ameriku. Kao devojka živela je u Londonu. Njena porodica poreklom je iz Bangladeša pa je često zbog toga, kaže, trpela omalovažavanja. Napad na Blizance 11. septembra 2001. godine za nju je, kaže, bio trenutak u kom se radikalizovala.

– Imala sam 17 godina kada smo svi gledali kako se te zgrade ruše. Sledeći dan u školi rekla sam prijateljici – Nije li strašno ovo što se dogodilo – a ona me pogledala i rekla – Da li je zaista? U tom trenutku postala sam izrazito džihadistički nastrojena – priča Tania.

Nekoliko godina posle na protestu protiv rata u Iraku kod nekih je muškaraca videla papire s adresama. Bili su na njima i popisi internetskih stranica. Putem jedne od njih upoznala je Džona Georgelasa, sina lekara američke vojske.

Džon je imao problematičnu mladost, izbačen je iz škole i bio zavisnik od droge. Nešto posle 11. septembra preobratio se u islam. Par se zaljubio razgovarajući o džihadu i snovima o kalifatu. Venčali su se 2004. godine. Imali su troje dece, a četvrto je bilo na putu, kada su 2013. počeli da razgovaraju o priključivanju ISIL-u u Siriji.

– Džon je hteo u Siriju, ali ja sam rekla da nisam spremna. Nisam želela da idem dok su deca još mala – kazala je Tania.

Ali otišli su. Tania je bila u petom mesecu trudnoće, a poveli su sa sobom i troje male dece.

– Imala sam tada decu samo iz jednog razloga, a to je da mogu da služe bogu kao muslimani, kao muhadžedini – priznala je.

Nakon nekoliko dana u Siriji i ona i deca su se razboleli. Džon je pristao da se vrate kući u Teksas, a u tome su joj pomogli njegovi roditelji. Kada se vratila iz Sirije sa decom, Tania je zatražila razvod. Do današnjeg dana Džon je u Siriji. On je Amerikanac koji u Islamskoj državi ima najveća priznanja, piše Daily Mail.

Tania je nakon nekog vremena opet odlučila da se priključi u internet stranice koje pronalaze parove. Na jednoj je ostavila poruku, a iznenadilo je šta je dobila kao odgovor.

– Imam četvero dece, moj me je muž ostavio kako bi postao sledeći Osama Bin Laden. Dobila sam 1300 odgovora – priča Tania.

Ubrzo je upoznala svog sadašnjeg dečka Krejga. On je upoznao sa vinskim podrumima pa su se preselili u ruralni deo kod Dalasa. Zajedno idu u crkvu.

– Rekla mi je sve u našem prvom razgovoru. Rekla je da joj je muž u IS a ja sam rekao da sam s tim OK – priča Krejg

Tania je srećna, deca su joj, kaže, zdrava i pametna, a najvažnije joj je da su napustili Siriju. Velika joj je želja da radi u programima deradikalizacije sa bivšim teroristima.

– Uspela sam da odem iz Sirije i moja su deca srećna, zdrava i pametna – kazala je Tania.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.