U trendu

Prva evakuacija pobunjenika iz Istočne Gute

Konvoj pobunjeničkih boraca napustio je danas uporišta u Istočnoj Guti, enklavi kod Damaska, što je prvi put od početka ofanzive snaga sirijske vlade, rešenih da povrate sve teritorije u okolini prestonice.

Posle jednog dana čekanja, autobusi sa pobunjenicima i civilima iz grada Harasta su se večeras uputili ka provinciji Idlib, u skladu s sporazumom kojem je posredovala Rusija. Snimci konvoja su prikazani na državnoj televiziji.

Oko 1.500 ljudi, od čega više od 400 boraca, skupilo se tokom dana oko 30 autobusa na liniji razdvajanja izmedju Haraste i teritorije pod kontrolom vlade.

Sirijski vojnici su okružili konvoj a izmedju njih i pobunjenika nije bilo vidljivog neprijateljstva.

Sirijska vlada i njeni ruski saveznici su postigli sporazum o evakuaciji Haraste, najmanjeg i najmanje naseljenog od tri preostala pobunjenička džepa u Istočnoj Guti, s islamističkom grupom Ahrar al-Šam.

Portparol te grupe je naveo da bi evakuacija Haraste mogla trajati više dana.

Državna sirijska agencija Sana je prenela da Harastu treba da napusti oko 1.500 pobunjenika i oko 6.000 njihovih članova porodica.

Sirijska opservatorija za ljudska prava je saopštila da su vazdušni napadi i granatiranje drugih lokacija nastavljeni, i da je pritom stradalo 20 civila.

Sirijska državna televizija je prenela da su pobunjenici i danas granatirali Damask i ubili četiri osobe.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike