najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Prva grupa ruskih aviona napustila bazu u Siriji (video)

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je prva grupa ruskih vojnih aviona danas napustila rusku vazduhoplovnu bazu u Siriji, uključujući nepreciziran broj aviona su-34, javio je AP.

Ruska državna televizija objavila je ranije danas danas snimke na kojima se vidi osoblje u ruskoj bazi u Siriji kako utovaruje vojnu opremu u transportne avione za povratak u Rusiju, preneo je Rojters.

Snimke je objavila TV stanica Rusija 24, a na njima se vidi osoblje u bazi Hmeimim u pokrajini Latakija kako unosi opremu u avione tipa “Iljušin IL-76”.

Peskov: Putin sam doneo odluku o povlačenju

Ruski predsednik Vladimir Putin lično je doneo odluku o povlačenju ruskih snaga iz Sirije, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“To je odluka ruskog predsednika i glavnokomandujućeg zasnovana na podacima o rezultatima akcija ruskog kontingenta u Siriji”, rekao je Peskov, prenosi Tas s.

On je dodao da je Putin zaključio da su ključni zadaci uglavnom ispunjeni.

“O tome nije bilo razgovora sa stranim kolegama, to je bila odluka ruskog predsednika”, zaključio je Peskov.

Peskov je dodao da rusko osoblje ostaje u dve baze u Siriji – Hmemimu i Tartusu.

“Te baze ostaju i one naravno ne mogu da funkcionišu bez osoblja”, rekao je on novinarima.

Putin je juče naložio povlačenje ruskih snaga iz Sirije, podsećaju agencije.

Rusija je počela akcije u Siriji 30. septembra prošle godine do primirija postignutog 27. februara.

Rusija počela povlačenje vojne opreme iz Sirije

Rusija je počela povlačenje vojne opreme iz Sirije, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

Predsednik Rusije Vladimir Putin juče je naredio povlačenje velikog dela ruskih trupa iz te zemlje.

“Tehničko osoblje počelo je da priprema avione za duge letove ka bazama u Ruskoj Federaciji”, navodi ministarstvo u saopštenju.

U toku je utovar vojne opreme i materijala u teretne avione. Ministarstvo nije saopštilo kada će avioni poleteti iz Sirije.

Povlačenje opreme označilo bi kraj petomesečne ruske vojne akcije u Siriji.

Putin je rekao da je odluka o povlačenju vojske donesena u koordinaciji sa sirijskim predsednikom i da treba da bude stimulans za nastavak mirovnih pregovora pod okriljem UN u Ženevi.

Bela kuća je saopštila da su američki i ruski predsednik, Barak Obama i Vladimir Putin, razgovarali telefonom o najavljenom povlačenju.

U saopštenju Bele kuće se navodi da je u razgovoru bilo reči o povlačenju ruskih snaga i “narednim koracima koji treba sprovesti u cilju prekida neprijateljstava”.

(Beta)

SB UN i Iran pozdravljaju povlačenje Rusije iz Sirije

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija pozdravio je odluku Rusije da počne sa povlačenjem snaga iz Sirije kao pozitivan korak, dok je iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif ocenio odluku Moskve kao pozitivan znak kad je reč o održavanju primirja u Siriji.

SB UN raspravljao je juče o iznenadnoj objavi Rusije na sastanku iza zatvorenih vrata, na kojem je izaslanik svetske organizacije Stafan de Mistura podneo članovima tog tela izveštaj o novoj rundi mirovnih pregovora koja je počela u Ženevi.

“Odluka koju je ruski predsednik danas objavio je pozitivan korak”, rekao je ambasador Angole Ismael Gaspar Martins, čija zemlja ovog meseca predsedava SB UN, prenosi AFP.

Martins je dodao da ambasadori SB UN shvataju da će se ruske snage iz Sirije povlačiti “polako, ali sgurno” i da će intenzitet vazdušnih udara za to vreme biti smanjen.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin izjavio je posle sastanka da su svi elementi sirijskog mirovnog procesa konačno na mestu, uključujući prestanak neprijateljstava, dostavljanje humanitarne pomoći i pregovore.

On je dodao da su neki članovi SB UN shvatili da ruska odluka o povlačenju pokazuje duboku posvećenost Moskve političkom procesu u cilju okončanja rata u Siriji.

Čurkin je uoči sastanka rekao da će odluka Rusije pomoći napore Moskve za postizanje političkog rešenja krize, istakavši da su ruske snage bile veoma efikasne u Siriji, uz napomenu da će se rusko vojno prisustvo tamo nastaviti te da će pretežno biti usmereno na održavanje primirja.

Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif rekao je danas da odluku Rusije o početku povlačenju iz Sirije treba videti kao pozitivan znak za primirje, prenosi AFP.

On je, govoreći u Kanberi posle sastanka sa australijskom koleginicom Džuli Bišop, podvukao stav Irana o potrebi za primirjem i političkim rešenjem u Siriji.

“Činjenica da se poluprimirje održava u Siriji je dobra vest, nešto čemu težimo najmanje dve i po do tri godine”, istakao je on.

Prema njegovim rečima, objava Rusije da povlači deo svojih snaga pokazuje da Moskva u ovom trenutku ne vidi potrebu za probegavanjem sili u održavanju prekida vatre.

“To bi samo po sebi trebalo da bude pozitivan znak. Sada treba da sačekamo i vidimo šta će biti”, zaključio je šef iranske diplomatije.

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je juče da će Rusija početi sa povlačenjem većeg dela svojih snaga iz Sirije počev od danas, objasnivši da su njegove snage postigle svoje vojne ciljeve i izrazivši nadu da će mirovni pregovori doneti rešenje za petogodišnji rat.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike