U trendu

Prva pošiljka pomoći Crvenog Krsta stigla u Venecuelu

KARAKAS – Prva pošiljka humanitarne pomoći Crvenog krsta stigla je danas u Venecuelu, isporučujući lekove i zalihe za bolesnike, dok su predstavnici organizacije apelovali da ta akcija ostane van političkog spora u toj zemlji.

„Pomoć će biti distribuirana u skladu sa osnovnim principima našeg pokreta, posebno neutralnosti, nepristrasnosti i nezavisnosti“, rekao je Mario Viljaroel, predsednik venecuelskog Crvenog krsta i dodao da ne treba dozvoliti politizaciju ovog velikog dostignuća prenosi AP.
Uprkos tome, Gvaido je brzo preuzeo zasluge za tu akciju, rekavši nakon objave da to označava pobedu za „našu borbu“. Maduro sada predstavlja isporuku pomoći Crvenog krsta i saveznika poput Kine kao neophodnu meru za suočavanje se sa američkim „kaznenim“ ekonomskim sankcijama.

U nedavnom izveštaju organizacije „Hjuman rajts voč“ (engl. Human Rights Watć, HRW) u saradnji sa školom javnog zdravlja Džons Hopkins Bumberg zaključeno je da je zdravstveni sistem Venecuele u „krajnjem kolapsu“. Navedeno je povećanje stepena smrtnosti majki i novorođenčadi, širenje bolesti koje se mogu sprečiti i visoke neuhranjenosti dece.
Viljaroel je rekao da se pomoć sastoji od lekova i zaliha, uključujući generatore, koji su postali neophodni jer u Venecueli veoma često dolazi do nestanaka struje za koje postoje tvrdnje da su rezultirali desecima smrtnih slučajeva, prenosi AP.
On je rekao da će pomoć biti podeljena različitim bolnicama širom zemlje i zahvalio državnim i privatnim institucijama koje su pomogle da pomoć uđe u zemlju, ponavljajući poziv organizacije da se politika ne meša u to.

„Naša misija je da pomognemo u spasavanju života“, rekao je on.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike