U trendu

Prva stanica oproštajne turneje: Obama stigao u Atinu

Odlazeći američki predsednik Barak Obama doputovao je danas u Atinu, prvu stanicu svog završnog putovanja izvan SAD, koja će imati za cilj da umiri zabrinute Evropljane posle iznenađujuće pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima, javlja AFP.

Čim stigne u grčku prestonicu, gde su raspoređene hiljade policajaca radi pojačane bezbednosti, Obama će održati zajedničku konferenciju za novinare sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

Sutra će posetiti atinski Partenon, a potom održati govor o izazovima globalizacije, koji će sigurno imati značajnog ođeka s obzirom na nedavno američke izbore, navodi francuska agencija.

U fokusu razgovora tokom prve Obamine posete Grčkoj biće pitanje grčkog duga, kao i stotine hiljada migranata koji su stigli u Grčku bežeći od sukoba na Bliskom istoku.

Obama, koji privodi kraju mandat 44. predsednika SAD, verovatno je svoju oproštajnu posetu Evropi – posle osam godina provedenih na vlasti – zamišljao u drugačijim okolnostima, ali će Trampova prošlonedeljna pobeda svima biti na umu jer se budućnost nekoliko ključnih globalnih sporazuma čini neizvesnom, ocenjuje AFP.

Obama je, na konferenciji za novinare u ponedeljak u Vašingtonu, pokušao da umiri zabrinute saveznike, istakavši da nije lako raskinuti takve sporazume, a francuska agencija navodi da u sporazume tog tipa spadaju oni o nuklearnom programu Irana i zaštiti prirodne sredine.

Nakon posete Grčkoj, Obama će se u Nemačkoj sastati sa kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsednikom Fransoa Olandom i premijerima Britanije i Italije Terezom Mej i Mateom Rencijem.

Turneju će završiti posetom Peruu gde će prisustvovati samitu foruma Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), a očekuje se da će se tamo sastati sa kineskim predsednikom Sji Đinpingom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar