najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Prva tela iranskih hodočasnika nastradalih u Meki stigla u Teheran

Prva tela od 464 iranskih hodočasnika koji su nastradali u metežu u Meki krajem septembra stigla su danas na aerodrom u Teheranu gde je za njih organizovana zvanična ceremonija dočeka u prisustvu predsednika Hasana Rohanija.

Vraćanje 104 tela, koje je odlagano nekoliko dana, konačno je odobreno posle dogovora s saudijskim vlastima i uz jake tenzije između Rijada i Teherana.

Rohani, članovi vlade, predsednik parlamenta i brojni drugi politički i vojni zvaičnici prisustvovali su zvaničnoj ceremoniji na aerodromu.

“Ako se pokaže da su neki ljudi odgovorni za tu nesreću nećemo to oprostiti. Do sada smo koristili jezik diplomatije i poštovanja, ali ako bude potrebno Islamska republika Iran koristiće jezik autoriteta”, rekao je Rohani.

Iranski predsednik je rekao da njegova zemlja i dalje traži formiranje “komisije za istinu” koja bi utvrdila uzrok ljudskog stampeda tokom muslimanskog hodočašća u Mini blizu Meke 24. septembra u kome je poginulo najmanje 769 ljudi. Iran optužuje saudijske vlasti za nesposobnost i za lošu organizaciju hadžiluka.

Saudijske vlasti do juče još nisu dale tačno po nacionalnostima spisak nastradalih u toj nesreći. Više zemalja potvrdilo je broj njihovih identifikovanih mrtvih, a stotine hodočasnika još se vodi kao nestalo.

Ako se saberu cifre koje su dale razne zemlje broj mrtvih povećan je na 1.036, piše agencija Frans pres.

Iran navodi da je bilans koji je dala Saudijska Arabija daleko manji od stvarnog i procenjuje da je nastradalo od 2.000 do 4.000 ljudi.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike