U trendu

Prve ankete: Cipras ubedljivo gubi na izborima u Grčkoj

U Grčkoj se održavaju preliminarni parlamentarni izbori na kojima vodi „Nova demokratija“ Kirjakosa Micotakisa sa 40,5 odsto glasova, pokazuju podaci anketa sa biračkih mesta.

Vladajuća partija „Siriza“ je sakupila 27,5 glasova, pokret za promene „Kinal“ — 7,2 odsto, a „Komunistička partija“ 6 odsto.

Na izborima su već glasali i premijer Aleksis Cipras, kao i lider „Nove demokratije“ Kirijakos Micotakis.

„To je ključna bitka, mi je bijemo sa optimizmom, bijemo je sa odlučnošću i do poslednjeg minuta, kako odricanja i napori naše nacije ne bi bili uzaludni, kako smer kojim naša zemlja ide napred ne bi bio narušen“, rekao je Cipras nakon glasanja.

Micotakis, koji je pred izbore obećavao da će Grčku učiniti pogodnijom za poslovanje i da će privući strane investicije, takođe je obavio građansku dužnost.

„Danas birači uzimaju odluku o sopstvenoj budućnosti u svoje ruke. Siguran sam da će sutra svanuti bolja zora za našu naciju“, poručio je Micotakis.

Biračka mesta se zatvaraju u 18.00 časova po srednjoevropskom vremenu, a cenzus na grčkim parlamentarnim izborima iznosi tri odsto.

Na ovim izborima granica za glasanje je pomerena, pa tako biračko pravo na nacionalnim izborima po prvi put imaju i šesnaestogodišnjaci, pod uslovom da do kraja ove godine treba da napune 17 godina.

Cipras je izbore raspisao pre tri meseca, nakon što je njegova levičarska stranka „Siriza“ na majskim izborima za Evropski parlament pretrpela poraz od konzervativne „Nove demokratije“ Kirjakosa Micotakisa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar