Prvi avion poleteo sa aerodroma u Briselu

Uz veoma pooštrene mere bezbednosti danas je prvi avion poleteo s delimično obnovljenog briselskog aerodroma Zaventem posle krvavih terorističkih atentata 22. marta.

Avionom belgijske kompanije SN Brasels putnici su otputovali u Faro, u Portugaliji.

Danas će avionima ove kompanije za Atinu i Torino otputovati još dve grupe putnika i tako će, izjavio je direktor aerodroma Arno Feist,  simboličnim otvaranjem aerodroma  Belgija pokazati da “nismo poklekli” pred islamskim ekstremistima koji su samoubilačkim napadima na aerodomu pobili petnaest i ranili više stotina putnika i osoblja.

Sutra se očekuje da će Zaventem opslužiti dvadesetak letova raznih kompanija u odlasku i povratku, a do potpune obnove infrastrukture i uređaja na aerodromu treba da dođe tek u julu, rekle su aerodromske vlasti.

Mere bezbednosti na aerodromu su veoma pojačane, u zgradu mogu ući samo putnici koji imaju avionsku kartu i njihov prtljag se proverava pre no što uđu i dođu do pultova za proveru isprava, dobijanje dokumenata za ulazak u avion i predaju prtljaga.

Na Zaventem putnici zasad iz bezbednosnih razloga još ne mogu doći vozom ili autobusom, već samo taksijem i putničkim automobilom, a izuzetno pooštrene mere obezbeđenja su uvedene i pošto je sindikat aerodromske policije zapretio štrajkom ako se to ne učini.

Policajci su u pismu vlastima predočili da imaju pouzdana saznanja da među aerodromskim osobljem radi pedesetak lica koji su pristalice ekstremističke Islamske države Iraka i Sirije, kao i da je 15 od radnika s bezbednosnim propusnicama koji prebacuju prtljag, upravljaju vozilima na pisti i čak imaju pristup pilotskim kabinama aviona, otišlo u džihad u Siriju.

U pismu policijskog sindikata je rečeno i da je utvrđeno da su ovi simpatizeri islamskog ekstremizma informacijama pomogli teroristima-samoubicama koji su ekplozivom pobili i ranili ljude i naneli ogromnu štetu aerodromu.

(Beta)

Ostavite komentar