U trendu

Prvi brod s migrantima vraćenim iz Grčke stigao u Tursku

Prvi turski brod s nekoliko desetina migranata vraćenih iz Grčke, stigao je jutros s grčkog ostrva Lezbos u tursku luku Dikili, u skladu sa sporazumom Turske sa Evropskom unijom o rešavanju migrantske krize.

Tokom prepodneva s Lezbosa treba da krene drugi, veći turski brod s nekoliko stotina izbeglica.

Dva druga turska broda čekaju da krenu sa grčkog ostrva Hios.

Jutrošnja grupa migranata u kojoj su većinom državljani Pakistana i Bangladeša je prva vraćena u Tursku od 20. marta kada je stupio na snagu sporazum EU i Turske.

Evropska agencija za kontrolu spoljnih granica Fronteks obezbeđuje plovila za transport migranata.

Predviđeno je da najpre budu vraćeni migranti s grčkih ostrva Lezbos i Hios, jer ih je tamo najviše, pristiglih uglavnom posle stupanja sporazuma na snagu. Procenjuje se da ih ima oko 4.000.

Sporazumom je predviđeno da Grčka može da pod određenim uslovima u Tursku vrati sve migrante i tražioce azila koji su stigli na njenu teritoriju posle 20. marta.

Lideri EU i turski premijer Ahmet Davutoglu postigli su u 18. marta sporazum o zaustavljanju ilegalne imigracije i razbijanju krijumčarskih mreža migranata.

Po tom sporazumu, „svi ilegalni imigranti koji dođu u Grčku iz Turske biće vraćeni“ na tursku teritoriju.

U Grčkoj ima više od 52.000 izbeglica blokiranih posle zatvaranja balkanske izbegličke rute.

(Beta)

Prvi Sirijci stigli u Nemačku avionom iz Turske

Prve sirijske izbeglice stigle su danas u Nemačku avionom iz Istanbula, u skladu sa dogovorom koji je Evropska unija postigla sa zvaničnom Ankarom u cilju zaustavljanja nekontrolisanog priliva migranata i izbeglica u Evropu.

Sirijski azilanti, njih 16, sletelo je danas u severni nemački grad Hanover, nakon čega će biti prevezeni u izbeglički centar udaljen oko 140 kilometara, izjavio je za agenciju AFP zvaničnik nemačke Federalne uprave za izbeglice.

Druga grupa Sirijaca će u Hanover sleteti danas oko podneva, rekao je taj zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman.

Katamaran „Nezil Jale“ sa nekoliko desetina putnika je jutros u 9:20 stigao u Dikili sa grčkog ostrva Lezbos, javljaju izveštači francuske agencije sa lica mesta.

Očekuje se da će danas u Dikili, kao i luku Češme, prvog dana primene sporazuma o povratu migranata Turskoj, biti vraćeno više stotina migranata.

Prema dogovoru Brisela i Ankare, Turska će primiti natrag sve migrante i izbeglice, uključujući Sirijce, koji su ušli u Grčku ilegalno, u zamenu za prihvat hiljada sirijskih izbeglica u EU direktno iz Turske, a ta zemlja je zauzvrat nagrađena sa dodatnim novčanim sredstvima i ubrzanjem pregovora o članstvu u EU i bezviznom režimu.

Grčke vlasti su rano jutros, uz jake mere bezbednosti, sa ostrva Lezbos i Hios deportovali 202 migranta i izbeglica brodovima za Tursku, čime je zvanično počela primena dogovora EU i Turske.

U planu je da u skladu sa dogovorom EU i Ankare o vraćanju izbeglica iz Grčke u Tursku svakoga dana do srede bude vraćeno po oko 250 ljudi.

Nakon zatvaranja balkanske rute za migrante, u Grčkoj je ostalo „zaglavljeno“ više od 52.000 izbeglica koje žele da idu ka severnoj Evropi.

Od toga je više od 5.600 registrovano od posle 20. marta, što je datum kada je sporazum stupio na snagu i nakon kojeg će svi migranti biti vraćeni u Tursku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.