U trendu

Prvi poraz Tereze Mej u Domu lordova zbog zakona o Bregzitu

Gornji dom britanskog parlamenta usvojio je danas amandman na zakon o Bregzitu kojim se traži da Britanija ostane u carinskoj uniji i posle izlaska iz EU, čime je, kako ocenjuju agencije, naneo poraz vladi premijerke Tereze Mej koja to odbija.

U Domu lordova je sa 348 glasova za i 225 protiv usvojen amandman na njen plan o Bregzitu, zakon o povlačenju iz EU kojim se traži da Britanija ostane u carinskoj uniji, prenosi Rojters.

Amandmanom se traži da ministri podnesu izveštaj o naporima koji su učinili da osiguraju carinsku uniju do kaja oktobra.

Vlada premijerke Tereze Mej tvrdi da će Britanija napustiti carinsku uniju i jedinstveno tržište EU pošto izađe iz Unije sledeće godine. Ali neki poslanici i privrednici žele da se zadrži carinska unija kako i se izbegle carine i granične kontrole.

Džon Ker, koji je predložio amandman kaže da je to pokušaj da se „ograniči šteta“ izlaska Britanije iz najvećeg tržišta.

AP napominje da nije još sigurno da li će amandman preživeti odluku Donjeg doma. Da bi neki amandman bio usvojen, mora proći oba doma parlamenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar