najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Prvi smrtni slučaj od autohtone hemoragijske groznice

Španski zdravstveni zvaničnici saopštili su danas da se istražuje slučaj pacijenta koji je preminuo od Krimski – Kongo hemoragijske groznice, a nije putovao u rizična područja.

Od CĆF-a je preminuo 62-godišnji muškarac zaražen najverovatnije ujedom krpelja, a virus je preneo i medicinskoj sestri, koja je bila sa njim u direktnom kontaktu, što su dva najčešća načina prenošenja ove bolesti.

Zdravsteni zvaničnici navode da je još 200 ljudi, koji su bili u kontaktu sa preminulim, podvrgnuto testiranju na CĆF smrtonosni virus, prenosi Rojters.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, CĆF je endemska u Africi, na Balkanu, u Ukrajini, na Bliskom Istoku i u Centralnoj Aziji.

„Slucaj otkriven u Madridu je prvi u zapadnoj Evropi sa autohtonim poreklom – nije donet sa drugog geografskog područja“ navodi se u saoppštenju Madridskih zdravstvenih zvaničnika.

Virius CĆF-a se prenosi ubodom zaraženog krpelja, kontaktom sa zaraženim životinjskim tkivima i direktnim kontaktom sa žaraženim čovekom, navodi SZO i dodaje da smrt nastupa najčešće krajem druge nedelje od oboljevanja.

Ne postoje vakcine za imunizaciju životinja na ovaj virus a najčešće izložene osobe su zdravstveni radnici, prenosi Rojters.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike