U trendu

Prvi svetski humanitarni samit počeo u Istanbulu

Prvi Svetski humanitarni samit počeo je danas u Istanbulu, gde će učesnici pokušati da bolje odgovore na humanitarnu krizu koju Ujedinjene nacije opisuju kao najveću od Drugog svetskog rata.

Na dvodnevnom samitu se očekuje učešće oko 80 zemalja i brojnih nevladinih organizacija, lidera iz privatnog sektora, šefova humanitarnih organizacija i predstavnika civilnog društva.

Ovakav skup predložio je pre četiri godine generalni sekretar UN Ban Ki Mun, a u njegovoj pripremi konsultovano je 23.000 ljudi u više od 150 zemalja, prenosi AP.

Šef humanitarnih operacija UN Stiven O’Brajen izjavio je da uspeh samita neće biti odredjen sakupljenim novcem nego brojem datih obećanja da će biti preduzete konkretne mere.

„Samit je mogućnost koja se pruža jednoj generaciji da pokrene ambicioznu i dalekosežnu agendu“, rekao je O’Brajen.

Samit se održava u vreme kada gradjanski rat u Siriji ulazi u šestu godinu, Evropa se suočava s najvećom migrantskom krizom od Drugog svetskog rata, a socijalna nejednakost je dostigla najviši stepen.

Domaćin samita je predsednik Turske Redžep Tajim Erdogan, a u Istanbulu se očekuje oko 50 svetskih lidera koji će se obavezati na smanjenje humanitarnih katastrofa, uključujući sprečavanje i okončanje sukoba, poštovanja pravila ratovanja, odgovor na klimatske promene, rešavanje pitanja prinudnog raseljavanja, prenosi Anadolija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.