U trendu

Prvo gej venčanje u Nemačkoj

U Nemačkoj je sklopljen prvi homoseksualni brak, pošto je zakon koji omogućava „brak za sve“ danas stupio na snagu u toj zemlji.

Karl Krajle (59) i Bodo Mende (60) venčali su se danas u berlinskoj opštini Šeneberg, dugogordišnjem središtu gej zajednice u nemačkom glavnom gradu, prenosi Asošiejted pres.

Zakon o „braku za sve“ donet je u Bundestagu 30. juna, čime je Nemačka postala 23. država koja je legalizovala istopolne brakove.

Homoseksualni parovi u Nemačkoj mogli su od 2001. godine da sklapaju takozvana „registrovana partnerstva“, ali su na osnovu njih imali manje prava nego venčani heteroseksualni parovi. Novi zakon im je sada dao puna bračna prava, uključujući mogućnost usvajanja dece.

Demohrišćanska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel godinama se protivila potpunom zakonskom izjednačavanju istopolnih brakova s klasičnim bračnim zajednicama.

Tek pošto je Merkel izjavila da svaki poslanik CDU može da o tome glasa kako želi, zakon je stavljen na dnevni red na inicijativu Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) i Zelenih, i izglasan ubedljivom većinom, dok je Merkel glasala protiv.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike