U trendu

Prvo obraćanje Morena nakon hapšenja Asanža

Velika Britanija je garantovala da osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža neće izručiti zemlji koja zakonom predvi]a smrtnu kaznu, izjavio predsednik Ekvadora.

„U skladu sa našom jakom posvećenosti ljudskim pravima i međunarodnom zakonu, zatražio sam od Velike Britanije da garantuje da Asanž neće biti izručen zemlji u kojoj bi bio izložen mučenju ili suočen sa smrtnom kaznom“, rekao je Lenin Moreno u snimku postavljenom na tviteru.

„Britanska vlada je potvrdila to pismeno, u skladu sa njihovim odredbama“, dodao je Moreno, prenela je agencija Rojters.

Kako je rekao predsednik Ekvadora, njegova zemlja ukinula je azil Asanžu nakon što je on više puta prekršio međunarodne konvencije. Odmah nakon odluke o ukidanju azila, Asanž je uhapšen u ambasadi Ekvadora. Britanska policija je ušla u ambasadu Ekvadora u Londonu i na silu izvukla Asanža.

U ekvadorskoj ambasadi Asanž se nalazio od 2012. godine, kako bi izbegao izručenje Švedskoj koja ga tereti za seksualno zlostavljanje. Ta optužba je odavno odbačena, ali ona nije bila njegov najveći strah. Naime, pošto je njegov Vikiliks objavio na hiljade poverljivih stranica američke diplotatije, nalazi se na optužnici Vašingtona za odavanje državnih tajni za šta je zaprećena najstroža kazna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.