U trendu

Prvomajski marš SPO u Beču: Osuda Rusije i kritika vlade

BEČ – Nakon dve godine pauze zbog pandemije korona virusa, u Beču je danas ponovo održan tradicionalni prvomajski marš opozicione Socijaldemokratske partije Austrije (SPO), uz kritike ruskog napada u Ukrajini, ali i austrijske vlade.

Više desetine hiljade ljudi iz svih delova glavnog grada prošlo je centralnom ulicom Beča, Ringom, noseći zastave i obeležja socijaldemokrata, a na trgu ispred Većnice čelnici stranke održali su prvomajske govore.

Liderka SPO Pamela Rendi-Vagner najpre se osvrnula na rat u Ukrajini, istakvaši da se do skoro mislilo da tako nešto više nije moguće u Evropi.

„Najoštrije osuđujemo ovu ratnu agresiju Rusije. Solidarni smo sa žrtvama. Naš zadatak je da pomognemo Ukrajini i njenim susedima, kao i izbeglicama koje dolaze u Austriju. Apelujem na šefove država i vlada EU da ne otpisuju mir, već da se svim raspoloživim sredstvima za njega bore“, kazala je ona.

Rendi-Vagner je kritikovala austrijsku vladu koju čine Narodna partija (OVP) i Zeleni, zbog toga što nema plan i ne ume da odgovori na novu krizu i ukazala da je tako bilo i tokom pandemije korona virusa i da su posledice teške.

Ona je rekla da je vlada svojim merama uništila dobar sistem testiranja i da nije spremna za jesenji talas pandemije.

„Ova vlada ne radi dobro ni u savladavanju posledica rata u Ukrajini. Rat pooštrava krizu brojnim poskupljenjima a vladajuća koalicija ćuti i ne deluje“, istakla je Rendi-Vagner, dodajući da vlada dozvoljava rast cena, a ne podiže plate, penzije,…

Ukazala je da je SPO pet godina u opoziciji, dodajući da je to za Austriju pet izgubljenih godina.
Rendi-Vagner je zatražila ukidanje PDV-a na namirnice, smanjenje PDV-a na energente, podizanje pomoći za nezaposlene, veće penzije, plate, smanjenje doprinosa za zaposlene i podizanje poreza za bogate i velike koncerne.

Ovogodišnji moto, već 132. prvomajskog marša SPO u Beču, bio je „Odlučno slediti put Beča“.

Rendi-Vagner je savetovala vladi da „prepiše obazrivi kurs vlasti pokrajine Beč, koji se pokazao delotvornim“.

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig je u svom govori ukazao na značaj dobro funkcionisanja i javno finansiranog zdravstvenog sistema, te obećao obiman investicioni paket u zdravstvo.

I pored rastućih troškova zbog pandemije i rata u Ukrajini Ludvig je dao i obećanje da cena godišnje karte za javni prevoz neće rasti.

Na skupu, gradonačelnik je demonstrativno stao uz Rendi-Vagner, time uklonivši sve spekulacije da bečka SPO ne podržava savezno rukovodstvo stranke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar