U trendu

Pućdemon sutra pred nemačkim sudom

Nemačko tužilaštvo saopštilo je da će se smenjeni katalonski lider Karles Pućdemon sutra pojaviti pred sudom u severnom gradu Šlezvig kako bi se „utvrdio identitet privedenog“.

Kancelarija tužioca u Šlezvigu navela je da će odluku o tome da li će se Pućdemon posle saslušanja vratiti u ekstradicioni pritvor doneti Viši regionalni sud u tom gradu.

Kako se navodi u saopštenju, sud će na osnovu ekstradicionih dokumenata dostavljenih iz Španije, odlučivati da li je izručenje Pućdemona Madridu zakonski moguće.

Nemačka policija uhapsila je jutros Pućdemona dok se vraćao iz Finske za Belgiju, na osnovu medjunarodnog naloga za hapšenja koji je Španija izdala u petak. On mesecima živi u egzilu u Belgiji, a u Finskoj je bio u četvrtak i petak na sastanku s nekim poslanicima, i na jednom seminaru na Helsinškom univerzitetu.

Vrhovni sud Španije podigao je u petak protiv 13 katalonskih političara, medju kojima je i Pućdemon, optužnice za pobunu zbog njihovog pokušaja da proglase nezavisnost Katalonije od Španije. Sud je izdao medjunarodne naloge za hapšenje šest bivših katalonskih zvaničnika koji su pobegli iz Španije, uključujući Pućdemona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar