U trendu

Pudždemon se vratio u Belgiju, najavio dalje aktivnosti

BRISEL – Bivši katalonski lider Karles Pudždemon vratio se u Belgiju iz Nemačke gde je u martu bio uhapšen na osnovu španske poternice.

On je doputovao u Brisel jutros, a dočekao ga je trenutni katalonski lider Kvim Tora, koji je zbog toga doputovao iz Španije, prenosi AP.

Pudždemon je napustio Španiju u oktobru prošle godine, nakon nelegalnog referenduma i jednostranog proglašenja nezavisnosti Katalonije od Španije.

Po dolasku u Belgiju, Pudždemon je najavio da će nastaviti da putuje po Evropi kako bi dobio što veću podršku za nezavisnost Katalonije.

„Ovo neće biti moja zadnja stanica, ovo nije kraj mog puta. Putovaću po Evropi, na sve četiri strane kontinenta kako bih odbranio našu stvar“, rekao je Pudždemon na konferenciji za novinare u Briselu, prenosi Rojters.

Optužbe protiv Pudždemona i pet drugih španskih lidera i dalje je na snazi, što znači da će biti uhapšeni čim uđu u Španiju.

On je u martu ove godine uhapšen u Nemačkoj, dok se vraćao iz Finske u Belgiju, međutim španski sudija povukao je međunarodni nalog za hapšenje Pudždemona, nakon što je nemački sud odbio da ga isporuči zbog pobune Španiji.

Kako se navodi, odnosi između centralne španske vlade i katalonske su malo otoplili prethodnih nedelja, a premijer Pedro Sančes i katalonski lider Kvim Tora razgovarali su početkom jula, međutim Sančes je i dalje pri stavu da je nezavisnost Katalonije protivustavna.

Pudždemon je rekao da je Sančesovo vreme milosti u vezi sa katalonskim pitanjem završeno i da je vreme za akciju, a ne reči.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.