U trendu

Puljić: Hrvati u BiH nisu ravnopravni

DUBROVNIK – Vrhbosanski nadbiskup kardinal, Vinko Puljić, izjavio je danas u Dubrovniku da Hrvati u BiH nemaju ista prava kao druga dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i Srbi, čemu je, kako je rekao, doprineo Dejtonski mirovni sporazum.

Prema njegovim rečima, Dejtonski mirovni sporazum je zaustavio rat, ali nije stvorio ravnopravnost naroda ni u političkom ni u ekonomskom smislu.

Kako je prenela Hina, kardinal Puljić je to rekao tokom susreta sa dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem i istakao da BiH nikada nije sebe sama stvarala, već da s to uvek na neki način činile velike sile.

„Uvek su je krojile velike sile. I sad kao da nas ignorišu i kao da ne postojimo. To je ozbiljan problem. Mi želimo da vrisnemoi: pa ljudi, živi smo, nemojte nas žive pokopati“, rekao je Puljić i dodao da kao vernik nikad ne gubi nadu.

„Nisam je gubio ni kad je bilo najteže, a kamoli sada. Verujem da ćemo upornošću postići ne samo za sebe, već za sva tri naroda, da svaki građanin bude vrednovan u svojim pravima i dostojanstvu“, naveo je kardinal Puljić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.