najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Puna normalizacija odnosa s Kubom od polovine septembra

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je danas posle otvaranja ambasade SAD u Havani da se puna normalizacija odnosa Kube i SAD očekuje polovinom septembra, javile su večeras svetske agencije.

Keri je na konferenciji za novinare rekao da se sada “očekuje potpuna normalizacija odnosa” između dve zemlje i dodao da je važno da se u potpunosti ukinu američke sankcije toj ostrvskoj zemlji.

Na zgradi ambasade SAD u Havani ponovo se vijori američka zastava, 54 godine nakon što je spuštena i skinuta usled prekida diplomatskih odnosa dve zemlje. Kubanska ambasada u Vašingtonu otvorena je 20. jula.

Šef kubanske diplomatije Bruno Rodriges izjavio je na istoj konferenciji za novinare da je Kuba otvorena da sa SAD razgovara o svim pitanjima, uključujući i o ljudskim pravima.

“Imamo različite pristupe o suverenitetu, demokratiji i ljudskim pravima, ali smo o svemu tome spremni da razgovaramo”, rekao je Rodriges.

Keri je rekao da ne može da zamisli narednog američkog predsednika koji bi doveo u pitanje novouspostavljenje odnose Kube i SAD.

“Ne mogu da zamislim da bi naredni predsednik SAD, bilo on republikanac ili demokrata, ovo dostignuće bacio kroz prozor”, rekao je Keri.

Predsednik SAD Barak Obama i predsednik Kube Raul Kastro saopštili su 17. decembra da će obnoviti diplomatske veze nakon 54 godine pauze. Sadašnji predsednik je rođeni brat Fidela Kastra, vođe kubanske revolucije koja ga je 1959. godine dovela na vlast.

Fidel Kastro je preneo predsednička ovlašćenja na brata Raula 2006. godine, koji je dve godine kasnije i zvanično postao predsednik države.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike