U trendu

Puovac: Zabrinutost zbog načina na koji funkcioniše HRT

ZAGREB – Poslanik Samostalne demokratske srpske stranke, Milorad Pupovac, kritikovao je hrvatski Javni servis HRT i poručio da njegov poslanički klub više neće braniti ponašanje odgovornih u toj televiziji, zbog otkaza koji je dobio novinar Hrvoje Zovko i, kako je rekao, navodnog demantija objavljenog na toj tv da u Jastrebarskom od 1941. do 1945. nije postojao dečji logor.

„HRT je javni servis građana o kojem posebnu brigu vodi Sabor i vrlo često je to bilo tema za ovom govornicom – SDS S je često branio i štitio samostalnost uređivačke politike i pospešivanje uslova za njegov rad, ali ono što se u poslednje vreme događa na HRT-u, veoma nas zabrinjava“, rekao je Pupovac.

Podsjetio je da je na HRT-u pre nekoliko dana objavljen navodni demanti da 1945. nije postojao dečji logor što je, kazao je Pupovac, nešto što je samo po sebi nedopustivo i u neskladu s Krivičnim zakonom kada je u pitanju negiranje holokausta, a istovremeno na HRT-u se donosi odluka o hitnom otkazu uredniku i novinaru, i to po kratkom postupku jer je ušao u verbalni duel s urednicom.

„Nešto što je trebalo da bude rešeno unutar kuće profesionalnim, kolegijalnim razgovorom i sankcijama koje su primerene toj vrsti ponašanja koje se zbilo između urednice i novinara, završava vanrednim otkazom, a nešto što je vredno pažnje Državnog tužilaštva i nešto što je rezultat kršenja zakona, Ustava i međunarodnih konvencija, to prolazi kao da se nije dogodilo“, upozorio je Pupovac i zapitao kakvi su to kriterijumi po kojima HRT radi.

„Ništa, ujeo vuk magare“, zaključio je i poručio:

„Klub zastupnika SDS S-a od sada više neće braniti HRT“.

Za to će, kazao je, biti prilika već danas s obzirom na to da bi na saborskom Odboru za medije trebalo da bude rasprava o Godišnjem izveštaju o radu Nadzornog odora HRT-a i sprovođenju nadzora zakonitosti rada i poslovanja HRT-a i to iza zatvorenih vrata, a reč je o javnom novcu, podsetio je Pupovac, preneli su hrvatski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar