U trendu

Pupovac objasnio uslovnu podršku Švebu

ZAGREB – Višenedeljna rasprava o izboru novog generalnog direktora HRT-a okončana je danas u hrvatskom saboru izborom Roberta Šveba na tu poziciju, a u raspravi je najviše isprozivan poslanik SDS S Milorad Pupovac, zbog toga što su tri poslanika te stranke podržale njegov izbor.

Pupovcu, čija SDS S je deo parlamentarne većine, zamereno to što je on juče u parlamentu rekao da tri poslanika njegove stranke ne mogu nikom dati blanko podršku, a danas su glasali za Šveba.

Poslanici SDS S su Švebu dali „uslovnu podršku“, a objasnio je i šta to zapravo znači.

“Znači da, ako ne pre, onda ćemo prilikom podnošenja izvještaja o programu i finansijama, vrednovati ono što smatramo da je važno i neophodno da se na HRT-u napravi”, rekao je Pupovac.

Kao prvo je naveo da se strukture koje niko nije birao, a godinama upravljaju HRT-om na loš način, promene, a kao drugo da se HRT modernizuje i ima dobar program.

„Zato imaju sredstva, zato država izdvaja i građani plaćaju. Dakle, uslovna podrška uz nadzor ne samo jednog kluba u Saboru”, naveo je Pupovac.

Rekao je da će to ko će se još pojaviti u tim raspravama ostaviti tim krugovima i zastupnicima da kažu, jer, kako je kazao, nije njegovo da govori u bilo čije ime.

„Moje je da govorim u ime SDS S-a jer nam je stalo do javnog servisa”, naveo je takođe.

Na pitanje o tome da li je nešto pritom “ušićario”, Pupovac je upitao da li je „šićar“ uopšte hrvatska reč, te odgovorio:

„Neki su se srećno udali, a neki su se i srećno prodali pa sada pametuju u saboru nakon što su od HRT-a primali debele honorare godinama, promovisali se za buduću političku afirmaciju i aktivaciju, pa onda u pregovorima s različitim strankama ispregovarali ono što im je bilo najlukrativnije, da zajedno dođu u sabor, da im se ložnica iz kuće preseli u sabornicu. To je, Boga mi, popriličan šićar“, rekao je, između ostalog, Pupovac, preneli su hrvatski mediji.

Upitan da li bi podržao opozicioni zakon o HRT-u rekao je:

„Ne mogu ništa reći dok ne vidimo od čega se sastoji taj zakon. Ono što nas najviše zanima je da se počne sređivati stanje na HRT-u, da HRT bude konkurentna medijska kuća u Hrvatskoj, da direktor počne da radi svoj posao, da ne bude lutka struktura koje godinama preuzimaju ovlašćenja direktora, koje je sabor dao osobi koju je birao.“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.