U trendu

Pustoš na Haitiju, preko 842 žrtve, preti kolera

Uragan Metju usmrtio je na ostrvu Haiti najmanje 842 osobe, a strahuje se da bi broj žrtava mogao da bude mnogo veći, javlja Rojters.

Kako su javili lokalni zvaničnici, moguće je da će situacija na tom ostrvu biti kritična narednih 18 meseci.

“Već sada možemo reći da bi broj mrtvih mogao da dostigne 1.000. Narodu je potrebna voda, sklonište, materijal, a u narednom periodu preti i kolera“, saopštili su lokalni zvaničnici.

Međunarodni Crveni krst je naveo da je na ostrvu ugroženo 50.000 ljudi, a pomoć stiže i od UNICEF-a.

“Svuda je katastrofa. Kuće su ostale bez krovova, plantaže su uništene. Ovo je prvi put da vidimo ovako nešto“, naveo je gradonačelnik malog mesta Kamp Perin Pilus Enor.

Uragan Metju proširio se i na obale SAD, a na Floridi je zabeležena i prva smrt.

Prva žrtva uragana Metju na Floridi

U SAD je danas zabeležena prva žrtva uragana Metju, koji je pogodio obalu Floride i prouzrokovao smrt žene stare između 50 i 60 godina, saopštile su danas lokalne vlasti.

Ženi je pozlilo u njenoj kući u okrugu Sent Lusi, u centralnom delu Floride, a zbog snažnog vetra hitna pomoć nije uspela da na vreme dođe do nje, izjavila je za agenciju AFP portparol lokalne vatrogasne službe Ketrin Čejni.

„Nismo uspeli da na vreme dođemo do nje i ona je nažalost preminula“, rekla je Čejni.

Snažni uragan Metju je ove nedelje već protutnjao Karibima, gde je na Haitiju poginulo najmanje 400, a u Dominikanskoj republici četvoro ljudi.

Uragan je danas takođe zahvatio postrojenje agencije NASA za lansiranje raketa, na Kejp Kanaveralu, usled čega je nestalo električne energije, a oštećen je i krov te zgrade, saopštila je NASA.

U tom postrojenju se nalaze rakete, svemirski brodovi i ključna oprema za potrebe američkog svemirskog programa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.