U trendu

Putin: anti-ruska retorika samo truje odnose

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je zvanična Moskva zabrinuta zbog pogoršanja rusko-američkih odnosa, ali je istakao da to nije bio izbor Rusije.

„Zabrinuti smo zbog pogoršanja odnosa, ali to nije bio naš izbor, mi to nikad nismo želeli. Suprotno od toga, mi želimo da imamo prijateljske odnose sa SAD, tom sjajnom zemljom i vodećom privredom“, rekao je Putin na ekonomskom forumu u Moskvi, a preneo je sajt RT.

On je, komentarišući aktuelne loše odnose sa SAD, naveo da bi Amerika trebalo da počne da se ponaša kao ravnopravni partner i da poštuje ruske interese, umesto što pokušava da Moskvi diktira uslove u cilju poboljšanja stanja.

Kao primer nepoštovanja, Putin je pomenuo da je Rusija uvučena u američku predsedničku kampanju.

On je naveo da su i kandidatkinja Demokrata Hilari Klinton i Republikanaca Donald Tramp koristili anti-rusku retoriku da bi postigli političke poene.

„Oni su Rusiju učinili prioritetnom tačkom čitave kampanje. Svi pričaju o Rusiji. To nam možda laska, ali samo delimično. Svi učesnici kampanje koriste anti-rusku retoriku i tako truju odnose između naše dve države“, rekao je ruski predsednik i istakao: „To je loše za obe naše zemlje, kao i za međunarodnu zajednicu.“

Putin je dodao i da su napad na humanitarni konvoj Ujedinjenih nacija u blizini sirijskog grada Alepa prošlog meseca, za koji je Vašington okrivio Moskvu, zapravo izveli pripadnici jedne od terorističkih grupa koje su prisutne na tom području.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.