U trendu

Putin čestitao Trampu na pobedi

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je danas republikancu Donaldu Trampu na pobedi na predsedničkim izborima i izrazio nadu da će zajedničkim radom uspeti da rusko-američke odnose izvedu iz krize.

„Siguran sam da će dijalog na relaciji Moskva-Vašingtona, uzimajući o obzir obostrane stavove, odgovarati interesima i Rusije i SAD“, poručio je Putin.

On je izrazio nadu da će SAD i Rusija zajednički raditi na pronalasku efikasnih odgovora na sve izazove globalne bezbednosti, prenosi Sputnjik.

Reakcije na pobedu Trampa

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je danas da će EU biti teže sa Donaldom Trampom, koji je izabran za novog predsednika SAD, nego sa prethodnom američkom administracijom.

„Biće teško, teže nego sa prethodnim administracijama, ali on je izabran za predsednika na slobodnim izborima“, rekao je Šulc za radio „Evropa1“.

„Moramo da poštujemo budućeg predsednika SAD. Nadam se da ćemo pronaći način da sarađujemo“, poručio je Šulc, preneo je Rojters.

Tramp je izabran za 45. predsednika SAD i on je prekinuo osmogodišnju vladavinu demokrata u Beloj kući, navodi britanska agencija.

Mogerini: EU nastavlja saradnju sa SAD, veze dublje od promena

Evropska unija će nastaviti da sarađuje sa SAD posle izbora republikanskog kandidata Donalda Trampa za novog predsednika SAD, poručila je danas visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Fedrika Mogerini.

„Veze EU i SAD su dublje od bilo kakve promene u politici“, istakla je Mogerini, preneo je AFP.

„Nastavićemo zajedničku saradnju, ponovo otkrivajući snagu Evrope“, navela je Mogerini.

Čavušoglu čestitao Trampu, jačanje odnosa sa SAD

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu čestitao je danas republikancu Donaldu Trampu na pobedi na predsedničkim izborima, ističući da će Ankara ojačati „odnose i saradnju zasnovane na poverenju“ sa SAD.

Tramp je izabran za 45. predsednika SAD pobedivši protivkandidata iz tabora demokrata Hilari Klinton.

Republikanac je tako prekinuo osmogodišnju vladavinu demokrata u Beloj kući, navodi britanska agencija.

Faraž čestitao pobedu Trampu

Lider britanske Nezavisne partije Najdžel Faraž čestitao je Donaldu Trampu pobedu na predsedničkim izborima u Sjedinjenim američkim državama (SAD), prenosi Rojters.

„Predajem plašt Donaldu Trampu. Čestitam, vodili ste hrabru kampanju“, rekao je Faraž.

Faraž, koji je bio zagovornik izlaska Velike Britanije iz Evropske Unuje, tokom predsedničke kampanje podržavao je Donalda Trampa i čak je predvideo da će on podstaći isto ono nezadovoljstvo među glasačima, koje je dovelo i do britanskog napuštanja Unije, odnosno Bregzita.

Mas: Svet će biti luđi posle Trampove pobede

Nemački ministar pravde Hajko Mas izjavio je danas da će posle pobede Donalda Trampa, na predsedničkim izborima u Sjedinjenim američkim državama (SAD), svet biti – luđi, prenosi Rojters.

„Nije kraj sveta, ali će svet biti luđi“, izjavio je Mas.

Mas je i član Socijaldemokratske partije Angele Merkel.

Jildirim čestitao Trampu, odmah o Gulenu

Turski premijer Binali Jildirim čestitao je danas republikancu Donaldu Trampu na pobedi na predsedničkim izborima u SAD, ističući da je to šansa za unapređenje bilateralnih odnosa.

Jildirim je rekao da će biti „otvorena nova stranica“ u odnosima SAD i Turske ako Vašington isporuči imama Fetulaha Gulena, kog Ankara optužuje za organizovanje neuspelog vojnog puča 15. jula.

„Stvorila se šansa za novog predsednika da unapredi odnose, imajući u vidu borbu protiv terorizma Turske“, kazao je Jildirim, preneo je Rojters.

Orban o Trampu: Kakve divne vesti, demokratija je još živa

– Mađarski premijer Viktor Orban čestitao je danas republikanskom kandidatu Donaldu Trampu na izbornoj pobedi za predsednika u SAD, poručivši da je „demokratija još živa“.

„Kakve divne vesti. Demokratija je još živa“, rekao je Orban.

Orban je u julu rekao da su planovi Trampa o migracijama i spoljnoj politici od ključnog značaja za Mađarsku, podsetio je Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.