U trendu

Putin i Erdogan obnavljaju pokidane veze Moskve i Ankare

Erdogan je dao intervju TAS S-u uoči današnjeg susreta sa Putinom u Sankt Peterburgu, koji bi trebalo da okonča period visokih tenzija između dve zemlje, uzrokovanim turskim obaranjem ruskog vojnog aviona u novembru prošle godine, preneo je Rojters.

Predsednik Turske je u intervjuu više puta Putina nazvao dragim i poštovanim Vladimirom, kao i prijateljem.

„Čini mi se da bi ova poseta mogla da bude prekretnica u našim bilateralnim odnosima i prilika da ponovo krenemo ispočetka“, rekao je Erdogan.

AP navodi da Erdogan stiže u Rusiju u vreme sve napetijih odnosa Turske sa njenim tradicionalnim saveznicima u SAD i Evropi, nakon obračuna vlasti u Ankari s osumnjičenima za propali puč 15. jula.

Agencija naglašava da će poseta šefa turske države Sankt Peterburgu i razgovori sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom biti prvo Erdoganovo putovanje u inostranstvo nakon propalog puča, tokom kojeg je grupa odmetnutih turskih vojnih oficira pokušala da preuzme vlast korišćenjem borbenih aviona, helikoptera i tenkova u noći punoj nasilja tokom koje je stradalo više od 270 ljudi.

AP ocenjuje da su i Turska i Rusija, države koje su nekada jedna drugu nazivale strateskim partnerima, pogođene razdorom uodnosima koji je trajao oko sedam meseci – ruska zabrana prodaje turističkih paket aranžmana za Tursku i embargo na uvoz poljoprivrednih proizvoda zadali su bolan udarac toj mediteranskoj zemlji, a i Moskva je platila cenu pošto su projekat ruskog gasovoda ka Turskoj i drugi unosni poslovi odloženi u stranu.

Uoči posete Rusiji, Erdogan je intervjuu TAS S-uoptužio Zapad da koristi duple standarde u odnosu i na Tursku gleda sa predrasudama.

„Ovo će biti istorijska poseta, novi početak. Verujem da će razgovorima sa mojim prijateljem Vladimirom Putinom biti otvorena nova stranica u bilateralnim odnosima. Naše zemlje imaju mnogo toga da urade zajedno“, rekao je Erdogan za TAS S, a preneo Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.