U trendu

Putin i Erdogan: Uspostaviti demilitarizovanu zonu u Siriji

SOČI – Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštili su danas u Sočiju da su se dogovorili da uspostave demilitarizovanu zonu u sirijskoj provinciji Idlib, duž linije dodira pobunjeničkih i vladinih snaga.

Putin je, posle razgovora sa Erdoganom, rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare da će ta zona, širine od 15 do 20 kilometara, biti uspostavljena do 15. oktobra, a da će njome patrolirati mobilne jedinice ruskih i turskih snaga, prenosi Rojters.

Ruski predsednik je rekao i da će iz demilitarizovane zone, do 10. oktobra, biti povučeno teško naoružanje.

Takođe je naveo da se iz te zone moraju povući radikalno nastrojeni pobunjenici uključujući Nusra front.

Prema njegovim rečima, sirijska vlada podržava ovaj pristup.

„Održaćemo uskoro dodatne konsultacije sa sirijskim vlastima“, rekao je on, prenosi ruska agencija.

Putin je naveo da se s turskim kolegom danas dogovorio i da „ponovo uspostave tranzitni saobraćaj na putevima Alepo-Latakija i Alepo-Hama do kraja 2018, takođe na inicijativu turske strane“, prenosi Tas s.

„Rusija i Turska blisko rade na rešavanju sirijske krize, jačanju primirja i poboljšanju humanitarne situacije“, istakao je Putin, dodavši da su se dve strane tokom današnjih razgovora „fokusirale na situaciju u Idlibu uzimajući u obzir prisustvo velikih grupa ekstremista i njihovu tamošnju infrastrukturu“.

Putin je zaključio da su razgovori sa Erdoganom pomogli da se postigne ozbiljan napredak u rešavanju problema sa ekstremistima u sirijskom Idlibu.

Erdogan je, posle razgovora s Putinom, upozorio da teroristi u Siriji ne kontrolišu samo Idlib, prenosi Tas s.

„Na sastanku smo se saglasili da teritorija koju kontrolišu teroristi u Siriji nije ograničena samo na provinciju Idlib. Ova teroristička organizacija je izvor destabilizacije u istočnij Evropu. Neophodno je istrebiti tu terorističku organizaciju“, rekao je turski predsednik.

Erdogan je, posle razgovora s Putinom koji su trajali više od tri sata, izrazio uverenje da će dogovor s Putinom sprečiti humanitarnu krizu u Idlibu, prenosi AP.

Turski predsednik je naveo i da najveća pretnja po Tursku nije Idlib, već Jedinice za zaštitu naroda (YPG), vojne snage zapadnog Kurdistana u Siriji, prenosi Rojters.

Rusija i Turska su u Sočiju potpisale memorandum o stabilizaciji situacije u Idlibu.

Britanska agencija primećuje da, za sada, nije jasno da li će demilitarizovana zona obuhvatiti i sam grad Idlib.

Idlib je poslednje uporište sirijskih pobunjenika i mnogi su bili zabrinuti da bi vladina ofanziva na taj grad i njegovu okolinu bila katastrofalna po civile, a Turska se usprotivila mogućnosti da takva ofanziva bude izvedena, napominje AP.

Inače, u Idlibu i okolnim oblastima živi više od tri miliona Sirijaca i oko 60.000 pobunjenika.

Američka agencija zaključuje da se Erdogan sa Putinom danas sastao po drugi put za samo 10 dana, nakon što su Rusija i Iran izrazili podršku ideji o ofanzivi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.