U trendu

Putin: Izbeglička kriza je mogla da se predvidi

Izbeglička kriza u Evropi je apsolutno mogla da se predvidi pošto Zapad nastavlja da nameće svoju politiku u muslimanskom svetu, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

„Mnogo puta sam ponovio da je kriza mogla da se predvidi“, izjavio je ruski predsednik na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku.    

Putin je rekao da je nemoguće živeti u oblastima koje su pod kontrolom Islamske države i da „naravno, ljudi beže“.

„Teroristi uništavaju stotine hiljada ljudi, dižu u vazduh spomenike kulture, spaljuju žive ljude i dave ih, odsecaju im glave. Kako tamo da se živi?“, upitao je Putin.

Prema podacima UN, više od 300.000 prešlo je Sredozemno more od januara, a 2.500 ih se udavilo pokušavajući da se domogne Evrope.

Ruski predsednik je govorio, između ostalog, i o borbi protiv terorizma i Islamske države i o situaciji u Ukrajini, javile su ruske agencije.

Rusija je predložila da se formira međunarodna koalicija za borbu protiv terorizma i ekstremizma, rekao je Putin, koji je podsetio da je o ovome već razgovarao sa predsednicima SAD, Turske, Egipta, kao i liderima Saudijske Arabije i Jordana.   

On je rekao da Rusija sarađuje i sa svojim partnerima u Siriji, gde džihadisti takođe imaju svoja uporišta.

„Postoji slaganje o tome da je potrebno uložiti zajedničke napore u borbi protiv terorizma ali da istovremeno mora da se započne politički proces u Siriji“, rekao je Putin i dodao da je sirijski predsednik Bašar el Asad prihvatio kontakte sa „zdravom“ opozicijom.

Putin je međutim rekao da je „prerano“ da se govoriti o bilo kakvom učešću Rusije u vojnim operacijama protiv Islamske države.

Povodom sukoba policije i ekstremno desničarskih demonstranata ispred Parlamenta Ukrajine, posle načelnog usvajanja nacrta izmena Ustava koje predviđaju veću autonomiju za proruske oblasti na istoku zemlje, Putin je rekao da neredi nisu  povezani sa izmenama u Ustavu.

„Verujem da ti tragični događaji ni na koji način nisu  povezani sa izmenama Ustava, jer sve predložene izmene su isključivo deklarativne i ne menjaju strukturu vlasti u Ukrajini“, rekao je Putin.   

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar