U trendu

Putin je odao poštu žrtvama opsade Lenjingrada

SANKT PETERBURG – Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je danas Piskarevsko memorijalno groblje u Sankt Peterburgu i odao počast stanovnicima i braniocima Lenjingrada, žrtvama nacističke opsade koja je okončana na današnji dan pre 78 godina.

Putin je položio je cveće na zajedničku grobnicu, u kojoj je sahranjen i njegov brat, koji je umro kao dete tokom blokade, prenosi RIA Novosti. Ruski predsednik potom je prošao centralnom alejom spomen obeležja i položio venac na spomenik Majka-Otadžbina.

Oko pola miliona stanovnika i branilaca Lenjingrada sahranjeno je na Piskarevskom groblju i to je najveća masovna grobnica iz Drugog svetskog rata. Do sada je identifikovano oko 150.000 žrtava.

Opsada Lenjingrada počela je 8. septembra 1941. godine i trajala je skoro 900 dana. Jedini put kojim je hrana dostavljana u grad bio je Put života, preko zaleđenog Ladoškog jezera.

Za vreme oštre zime 1941-1942. godine u Lenjingradu je svakodnevno umiralo nekoliko hiljada ljudi, a ukupan broj žrtava, prema različitim izvorima, kreće se od 400.000 do milion i po. Samo tri odsto njih je umrlo od bombardovanja, a ostali od gladi.

Blokada Lenjingrada je probijena 18. januara 1943. godine, a potpuno okončana 27. januara 1944. godine.

Sankt Peterburg je nosio ime Lenjingrad od 1924. do 1991, kada je vraćeno staro ime grada koje datira sa početka 18. veka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.