U trendu

Putin: Kol promenio moj pogled na odnose Rusije i Evrope

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da mu je poznanstvo sa bivšim nemačkim kancelarom Helmutom Kolom, koji je preminuo u petak, promenilo poglede na odnose između Rusije i Evrope.

Kolovi pogledi na buduće odnose Rusije i Nemačke imali su ogroman uticaj na ruskog predsednika, preneo je sinoć TAS S.

„Nisu samo imali ogroman uticaj na mene, već nekako, u znatnoj meri promenili moj lični stav o tim procesima“, priznao je Putin.

On je ispričao i kako je na njega prvi sastanak sa Kolom ostavio „veoma jak utisak“ navodeći da ga je poznavao od ranih 1990-ih godina i da je bio prisutan tokom razgovora sa tadašnjim gradonačelnikom Sankt Peterburga Anatolijem Sobčakom.

„Pozvao me je da posetim njegovu rezidenciju, kada je sedište vlade Savezne Republike Nemačke bilo u Bonu. Usledilo je još nekoliko sastanaka. Sreli smo se više nego jednom u različitim okolnostima. Prvi sastanak je ostavio jak utisak, veoma jak utisak na mene“, rekao je Putin.

On je Kola opisao kao velikog čoveka i mislioca, koji nije živeo od izbora do izbora, iako je to bilo važno za njega, ali je razmišljao o prilično dalekoj budućnosti i to veoma „duboko, utemljeno na znanju i ličnoj stručnosti državnika jedne od najvećih evropskih zemalja“.

Bivši nemački kancelar Helmut Kol preminuo je u petak u 88. godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.