U trendu

Putin na Arktiku da bi potvrdio prisustvo Rusije

Ruski predsednik Vladimir Putin posetio je u sredu jedan arhipelag na Arktiku, ističući potrebu da se zaštite ruski ekonomski i bezbednosni interesi u regionu Severnog pola.

Njegova poseta Arktiku deo je napora Rusije da potvrdi svoje prisustvo u tom regionu bogatom naftom, navela je američka agencija AP.

Putin je posetio arhipelag Zemlja Franje Josifa koji obuhvata ostrva na kojima je ruska vojska nedavno izgradila pistu i radi na otvaranju stalne baze.

Kremlj je naveo da je potvrdjivanje prisustva Rusije na Arktiku medju glavnim prioritetima u jeku pojačanih tenzija zbog rivalstva u tom regionu za koji se veruje da sadrži i do jedne četvrtine ukupnih još neotkrivenih svetskih rezervi nafte i gasa.

„Prirodni izvori, koji su najvažniji za ekonomiju Rusije, koncentrisani su u ovom regionu“, ocenio je Putin, prenele su ruske agencije.

Predsednik Rusije je naveo da se vrednost sirovina na Arktiku procenjuje na 30 hiljada milijadri dolara.

Rusija, SAD, Kanada, Danska i Norveška pokušavaju da steknu nadležnost nad delovima Arktika, dok smanjivanje polarnog leda otvara mogućnosti za podmorsku eksploataciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.