U trendu

Putin naredio uništenje ciljeva koji prete ruskim snagama u Siriji

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je danas da ruska vojska „odmah uništi“ svaku metu koja predstavlja pretnju ruskim snagama u Siriji.

Putin je rekao na sastanku sa vojnim vrhom da je ruska vojna baza u Siriji ojačana dodatnim avionima i oružjem za protivvazdušnu odbranu.

Ojačanje je usledilo posle turskog obaranja ruskog bombardera na sirijskoj granici 24. novembra.

„Naredio sam da se deluje vrlo čvrsto. Svaki cilj koji preti ruskim snagama ili našoj infrastrukturi na terenu treba odmah da bude uništen“, rekao je Putin na sastanku kolegijuma Ministarstva odbrane, prenosi TASS.

Ne navodeći Tursku Putin je uputio svima upozorenje „protiv daljih provokacija“ i rekao da će vojska „najoštrije“ reagovati.

Rusija je počela vazdušne udare u Siriji 30. septembra.

Sredinom novembra Rusija je povećala broj aviona koji učestvuju u operaciji na 69 sa 50 i uključila strateške bombardere u udare na ekstremiste.

Putin je rekao da ruska vojna akcija u Siriji ima za cilj da zaštiti Rusiju od ekstremista koji su tamo bazirani i koji predstavljaju „jasnu pretnju“ Rusiji. Rekao je da je uklanjanje te pretnje glavni cilj ruske vazdušne kampanje.

On je rekao da je ruska vojna akcija pomogla da se promeni situacija u Siriji, i da je podržala sirijsku vojnu ofanzivu. Kako je naveo, Rusija takodje pomaže nekim jedinicima opozicione Slobodne sirijske vojske koja se bori protiv „terorista“ u Siriji i pruža im podršku iz vazduha i snabdeva ih oružjem.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je na istom sastanku rekao da je vojska ove godine dobila tri nove interkontinentalne balističke rakete u okviru ambicioznog plana modernizacije vojske. Prema njegovim rečima takodje je do sada ove godine dobijeno 243 aviona, 90 sistema protivvazdušne odbrane, 1.172 tenka i drugih oklopnih vozila.

Šojgu je dodao da je ratna mornarica ove godine dobila dve nove nuklearne podmornice sa interkontinentalnim balističkim raketama i dve podmornice opštih namena i osam ratnih brodova.

Govoreći o Siriji Šojgu je rekao da su ruski ratni avioni imali ukupno 4.000 izleta u Siriji i uništili 8.000 terorističkih ciljeva od početka akcije 30. septembra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.