U trendu

Putin: Novo rusko oružje decenijama ispred rivala

 Ruski predsednik Vladimir Putin hvalio je danas novo rusko nuklearno naoružanje, rekavši da je ono godinama, ako ne i decenijama ispred stranih modela.

U govoru diplomcima ruskih vojnih akademija, Putin je rekao da novo naoružanje predstavlja „kvantni skok“ u ruskim vojnim kapacitetima.

„Naši brojni oružani sistemi su godinama i, možda, decenijama ispred odgovarajućih stranih sistema. Moderno oružje doprinosi višestrukom uvećanju ruskog vojnog potencijala“, rekao je Putin diplomcima u Kremlju.

U toku su pripreme za sastanak Putina s američkim predsednikom Donaldom Trampom u Helsinkiju 16. jula. Rusko-američki odnosi su na najnižem nivou od kraja Hladnog rata zbog krize u Ukrajini, rata u Siriji i navodnog ruskog mešanja u američke izbore, kao i zbog razlika u stavovima o kontroli nuklearnog naoružanja.

„Postigli smo istinski proboj zahvaljujući kolosalnim naporima naučnika i projektanata, radnika i inženjera“, rekao je Putin novopečenim oficirima.

Ruski lider je izdvojio hipersoničnu raketu „avangard“ i interkontinentalnu raketu „sarmat“, koje će u službu ući narednih godina. Pomenut je i hipersonični projektil „kindžal“, koji je već rasporedjen u jedinice.

Ti sistemi su neke od novih vrsta nuklearnog oružja koje je Putin predstavio u martu, u vreme tenzija sa Zapadom.

Putin je tada rekao da „avangard“ ima interkontinentalni domet i da u atmosferi može da leti brzinom 20 puta većom od zvuka, kao i da na putu ka meti može da menja i kurs i visinu što ga čini „apsolutno nedodirljivim za bilo kakvu vazdušnu ili protivraketnu odbranu“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike