Putin: Obaranje aviona je čin izdaje Turske

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je da će se Rusija povući iz koalicije koja se bori protiv Islamske države (ISIS) u Siriji, ukoliko bude novih incidenata sa Turskom.

Putin je, govoreći nakon sastanka sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom u Kremlju, izrazio nezadovoljstvo postupkom Turske, ističući da smatra da je obaranje aviona čin izdaje zemlje koju je Moskva smatrala svojim prijateljem.

Ruski predsednik je istakao da je Moskva spremna da i dalje sarađuje sa zapadnim silama u borbi protiv “zajedničkog neprijatelja `Islamske države`, ali da je obaranje ruskog aviona “neprihvatljivo”.

“Spremno smo da sarađujemo sa koalicijom koju predvodi SAD, ali, naravno, incidenti kao što je uništenje naše letelice i smrt naših vojnika apsolutno su neprihvatljivi. Nastavljamo sa pozicije da se nešto slično neće ponoviti ili nam, u suprotnom neće biti potrebna saradnja ni sa kim, bilo kojom koalicijom ili zemljom”, rekao je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, u sklopu saradnje, koja je utvrđena sa koalicijom na čijem je čelu SAD, ruska vojska je prosledila detalje plana leta aviona koji je oboren.

“Zašto smo prosledili informaciju Amerikancima? Ili oni ne kontrolišu šta rade njihovi saveznici ili im na sve strane cure informacije”, zaključuje Putin, a prenose agencije.

Jedan komentar

Ostavite komentar