U trendu

Putin opozvao ambasadore u Estoniji i Letoniji

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaze o razrešenju dva ambasadora, u Letoniji Mihaila Vanina i u Estoniji Vladimira Lipajeva, objavljeno je danas u Moskvi.

Rusija je istovremeno proglasila estonskog ambasadora personom non grata na osnovu reciprociteta, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, a preneo TASS.

„Šefu estonske diplomatske misije izrečen je snažan protest jer je diplomatski službenik ruske ambasade u Talinu proglašen 24. marta, bez ikakvog osnova, personom non grata. Diplomata sličnog nivoa estonske ambasade u Moskvi moraće da napusti Rusiju u isto vreme kada je estonska strana odredila odlazak našeg kolege“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Estonija je od početka ruske invazije na Ukrajinu svela bilateralne odnose sa Moskvom na apsolutni minimum. Letonija je tada, iz solidarnosti sa Estonijom, takođe odlučila da smanji nivo diplomatskih odnosa sa Rusijom.

Ministarstvo spoljnih poslova Estonije je u januaru ove godine saopštilo da bi Rusija, zbog potrebe postizanja pariteta u broju zaposlenih u ambasadama, trebalo da smanji broj zaposlenih na 8 diplomatskih mesta i do 15 administrativnih do 1. februara.

Rusija je, kao odgovor na značajno smanjenje broja osoblja svoje ambasade u Talinu, odlučila da snizi nivo diplomatskih odnosa sa Estonijom i pozvala ambasadora te države da napusti Moskvu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar