U trendu

Putin otkrio šta bi uradio kada bi mogao da se vrati kroz vreme

Kada bi mogao da se vrati kroz vreme, misija aktuelnog ruskog predsednika Vladimira Putina, bila bi da spreči raspad Sovjetskog saveza koji se dogodio 1991. godine.

Prema pisanju jednog ruskog lista, Putin, upitan koji događaj u Rusiji bi najviše voleo da je mogao da spreči, odgovorio je: „Raspad Sovjetskog saveza“, prenosi AP.

Kako agencija navodi, on je to rekao odgovarajući na pitanja na forumu u ruskoj enklavi Kalinjingradu.

AP podseća da je Putin 2005. godine privukao veliku pažnju kada je u svom Govoru o stanju nacije rekao da je raspad ŠSR-a bio „najveća geopolitička katastrofa veka“.

Njegov najnoviji komentar usledio je, kako podseća AP, dan nakon što je objavio da je Rusija razvila navodno nova nevidljiva nuklearna oružja, izazivajući zabrinutost da bi moglo doći do nove trke u naoružanju poput one iz doba ŠSR-a.

Kako je agencija ranije prenela, Putin je u četvrtak izjavio u obraćanju naciji da je Rusija testirala čitav niz novog strateškog nuklearnog naoružanja koje protivnička strana nije u stanju da presretne.

Pomenuo je i podvodni dron velike brzine koji ima interkontinetalni domet, novu hipersoničnu interkontinentalnu raketu „Avangard“ koja leti 20 puta brže od zvuka i „udara poput meteora“, još jednu raketu koju na Zapadu zovu „Satana“ i sistem hipersoničnih raketa „Kinžal“.

Kako je agencija navela, ruski lider je naglasio da je razvoj novog ruskog oružja kakvog nema na Zapadu, usledio kao odgovor na povlačenje SAD iz hladnoratovskog sporazuma o zabrani raketnih odbrana i američke napore u razvoju sistema raketne odbrane.

Navedeno je da je Putin kazao da su SAD ignorisale primedbe Rusije.

„Niko nas nije slušao. Sada nas čujte“, poručio je ruski predsednik.

Navedeno je da je Putin rekao da će novo naoružanje pomoći u obezbeđivanju globalne stabilnosti i staviti tačku na pokušaje slabljenja Rusije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar