U trendu

Putin posetio Abhaziju, Gruzija protestuje

Ruski predsednik Vladimir Putin posetio je danas otcepljenu gruzijsku republiku Abhaziju i sastao se s njenim predsednikom Raulom Kadžimbom, zbog čega je protestovala gruzijska vlada.

Putin je posetio Abhaziju na godišnjicu kratkog rata Rusije i Gruzije 2008. godine i izjavio da je Rusija garant bezbednosti i nezavisnosti Abhazije, javio je Tass.

„Imamo o mnogo toga da razgovaramo. Najvažnije je da imamo specijalan odnos poverenja s Abhazijom. Čvrsto garantujemo bezbednost i nezavisnost Abhazije i ja sam siguran da će tako biti i ubuduće“, rekao je Putin na sastanku s Kadžimbom.

Putin je danas obećao da će Rusija ublažiti granične kontrole i carinske procedure s Abhazijom kako bi podstakla putovanja i trgovinu.

Kadžimba je rekao da se Abhazija, uz podršku Rusije, „kreće putem socioekonomskog razvoja, izgradnje infrastrukture i rešavanja bezbednosnih i odbrambenih pitanja“, prenosi Tass.

Rusija i Abhazija danas će potpisati sporazum koji će ruski sistem zdravstvenog osiguranja učiniti dostupnim gradjanima Abhazije, kako bi mogli da se leče u ruskim bolnicama.

Ministarstvo spoljnih poslova Gruzije saopštilo je povodom Putinove posete Abhaziji da „takva cinična akcija služi legitimizaciji nasilne promene granica suverene države vojnom agresijom, etničkim čišćenjem i okupacijom“, javio je Asošiejted pres.

Abhazija je, kao i Južna Osetija, proglasila nezavisnost od Gruzije početkom ’90-ih godina, posle raspada Sovjetskog Saveza. Posle kratkog rata s Gruzijom 2008. godine, Rusija je faktički preuzela kontrolu nad obe teritorije.

Rusija je priznala nezavisnost oba gruzijska regiona i rasporedila u njima svoju vojsku uprkos osudama medjunarodne zajednice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.