U trendu

Putin potpisao zakon o pravu na internet zaborav

Ruski internet pretraživači od naredne godine biće prinuđeni da obustave pokazivanje linkova koji daju određenu informaciju o ljudima, ako ti ljudi smatraju da „nije aktuelna“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je o tome potpisao sporne izmene zakona koje su popularno nazvane „zakon o pravu na zaborav“, a koji su prethodno usvojila oba doma ruskog parlamenta.

U skladu sa izmenama zakona „O informaciji, informacionim tehnologijama i o zaštiti informacija“, građanin u zahtevu internet pretraživaču mora da dokaže da ona nije aktuelna.

Tako, na primer, činovnici mogu da zatraže da se uklone linkovi koji se odnose na njih posle završetka karijere, a biće obavezni da pošalju dokument o odlasku iz državne službe.

Internet kompanije će s pretraživača morati da uklone i linkove s informacijama koje nisu tačne, navodi se u informaciji na sajtu Kremlja.

Isključenje predstavlja informacija koja ima priznake izvršenog krivičnog dela ili informacija da je fizičko lice izvršilo zločin, a sudski proces nije završen. Pri tome, operator nema prava da objavljuje informaciju o tome da je dobio zahtev nekog građanina o skidanju linkova, a građani kojima je operator odbio zahtev, imaju pravo da se obrate sudu.

Ruski internet operatori su kritikovali zakon.

„Taj zakon ne samo da je loš, on je uperen na prepisivanje prošlosti i skrivanje kompromitujućih materijala. On ne može da zaštiti prava običnih građana i može samo da pomogne ubrzanoj smrti ruskog segmenta interneta“, izjavio je ranije kreator sajta Lurkmore Dmitrij Homak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar