U trendu

Putin rekao Modiju da Rusija želi da završi rat u Ukrajini što je pre moguće

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas indijskom premijeru Narendri Modiju da želi „što je moguće pre“ da završi sukob u Ukrajini izrazivši razumevanje za „zabrinutost“ Indije oko tog pitanja.

„Znam vaš stav oko sukoba u Ukrajini, vašu zabrinutost.. Uradićemo sve moguće da se sve završi najbrže što je moguće“, rekao je Putin u razgovoru sa Modijem tokomm Samita Šangajske organizacije za saradnju u Samarkandu u Uzbekistanu. 

„Nažalost“, dodao je Putin, „suprotstavljena strana, vodje Ukrajine, odbila je svaki pregovarački proces i rekla da želi da postigne ciljeve vojnim putem, na bojnom polju“, prenela je ruska televizija.

Indijski premijer je rekao Putinu: „Ekselencijo, znam da nije vreme za rat“, prenela je indijska televizija.

To je prvi direktan susret te dvojice lidera od početka ruske invazije u Ukrajini.

Modi je istakao značaj „demokratije, diplomatije i dijaloga“, i rekao da će s Putinom razgovarati o „načinu za unapredjenje puta mira“.

Indija se uzdržala od izričite osude ruske invazije Ukrajine koja je izazvala skok cena nafte i drugih osnovnih proizvoda, podseća Frans pres. 

Nju Delhi je nazvao Moskvu „neophodnim stubom“ indijske spoljne politike zbog njenog strateškog partnerstva za nacionalne bezbednosti. 

Putin je rekao da se odnosi Indije i Rusije „razvijaju“ i da dve zemlje imaju „privilegovano partnerstvo“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar