U trendu

Putin: Rusija i Kina zajedno mogu da reše sve probleme

Rusija i Kina udruženim snagama mogu da reše sve aktuelne probleme i obave sve zadatke, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin uoči sutrašnjeg samita grupe BRIKS, koja okuplja brzorastuće privrede Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike.

„Veoma smo svesni problema sa kojima se suočavamo i na privrednom planu i na planu međunarodne politike, ali ćemo udruživanjem snaga bez sumnje prebroditi sve poteškoće sa kojima se suočavamo“, rekao je Putin na sastanku sa kineskim predsednikom Sji Đinpingom na marginama samita BRIKS, prenela je agencija Tass.

Ruski predsednik je dodao da je srećan što može da poželi dobrodošlicu kineskoj delegaciji u gradu Ufa u kojem se održava samit, a koji je, prema Putinovim rečima, „jedan od najlepših gradova područja uz reku Volgu“.

„Ne krijem da sam posebno srećan što sam se sastao sa našim prijateljima iz Kine, uzimajući u obzir veliki obim naših humanitarnih i političkih kontakata, kao i rastući obim trgovinskih i ekonomskih veza“, poručio je Putin kineskom lideru.

Putin će u sklopu samita BRIKS, koji zvanično počinje sutra u Ufi, razgovarati i sa premijerom Indije Narendrom Modijem i južnoafričkim predsednikom Džejkobom Zumom.

Zvanična Moskva se nada da će taj samit pokazati kako Rusija nije izolovana na međunarodnoj političkoj sceni, uprkos velikim tenzijama u odnosima sa Zapadom zbog ukrajinske krize, ocenjuje francuska agencija AFP.

„Iza zatvorenih vrata i na radnim ručkovima će lideri razgovarati o svim aktuelnim problemima na međunarodnoj sceni, uključujući Ukrajini, Grčku i terorističke pretnje Islamske države“, najavio je uoči početka samita BRIKS Putinov savetnik za spoljnu politiku Jurij Ušakov za agenciju RIA Novosti.

Među najvažnijim temama tog samita će biti osnivanje banke BRIKS, čija će glavna svrha biti finansiranje infrastrukturnih projekata u državama članicama i zemljama u razvoju.

„To će verovatno biti jedna od vodećih institucija u svetu, a fokusiraće se na infrastrukturne projekte“, rekao je ruski ministar privrede Aleksej Uljukajev.

U Ufi, gradu oko 1.100 kilometara udaljenom od Moskve, istovremeno se održava sastanak regionalne grupe za bezbednost, Šangajske organizacije za saradnju (SCO), na kojem će se Putin sastati sa iranskim predsednikom Hasanom Ruhanijem.

Iran ima status posmatrača u organizaciji SCO, koju čine Rusija, Kina i bivše sovjetske republike iz centralne Azije – Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)