U trendu

Putin: Ruski udar na SAD bio bi brži od projektila koji bi pogodili Moskvu (video)

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da je Rusija vojno spremna za krizu u stilu kubanske raketne krize ako je SAD žele i zapretio raspoređivanjem hipersoničnih nuklearnih projektila na brodove ili podmornice u blizini američkih teritorijalnih voda.

Kubanska raketna kriza razbuktala se 1962. kada je Moskva odgovorila na američko raspoređivanje projektila u Turskoj tako što je poslala balističke projektile na Kubu izazvavši spor koji je doveo svet na ivicu nuklearnog rata.

Nakon više od pet decenija napetosti ponovo rastu zbog straha Rusije da bi SAD mogle da rasporede nuklearne projektile kratkog i srednjeg dometa u Evropi dok se raspada ključni sporazum Hladnog rata o kontroli naoružanja.

Putinova izjava dana kasno u sredu ruskim medijima usledila je nakon upozorenja da će Moskva uzvratiti na bilo kakav pokušaj SAD da rasporedi nove projektile bliže Rusiji i to raspoređivanjem svojih projektila bliže SAD ili raspoređivanjem bržih projektila ili oboje.

Putin je obrazložio svoje upozorenje po prvi put rekavši da bi Rusija mogla da rasporedi hipersonične projektile na brodove i podmornice koji bi mogli da vrebaju kod američkih teritorijalnih voda ako bi Vašington krenuo u raspoređivanje nuklearnog oružja kratkog i srednjeg dometa u Evropi.

„(Govorimo o) mornaričkim nosačima: podmornicama ili površinskim brodovima. A možemo ih smestiti, uz ovakvu brzinu i domet (naših projektila) u neutralne vode. Plus one nisu nepokretne, kreću se i oni će morati da ih pronađu. Pa ti računaj: Mah devet (brzina projektila) i preko 1.000 km (njihov domet)“, rekao je Putin prema transkriptu Kremlja.

Stejt department odbacio je ranija Putinova upozorenja kao propagandu rekavši da joj je namera da odvrati pažnju od, kako tvrdi Vašington, ruskog kršenja Sporazuma o nuklearnim snagama kratkog i srednjeg dometa (INF).

INF zabranjuje Rusiji i SAD da raspoređuju zemaljske projektile kratkog i srednjeg dometa u Evropi. Vašington je 1. februara rekao da će se povući iz sporazuma za šest meseci ako Moskva ne prekine navodno kršenje.

SAD trenutno nemaju zemaljske nuklearne projektile kratkog i srednjeg dometa u Evropi, ali bi ih mogla razviti i rasporediti ako INF propadne. Putin je rekao da bi neki od takvih projektila mogli da pogode Moskvu za 10 do 12 minuta.

Putin je kazao kako bi njegov mornarički odgovor na tako nešto značio da bi Rusija mogla da izvrši udar na SAD brže nego što bi američki projektili raspoređeni u Evropi mogli da pogode Moskvu jer bi vreme leta bilo kraće.

„On (proračun) ne bi bio u njihovu korist, u najmanju ruku kako stvari danas stoje. To je sigurno“, rekao je Putin.

Odnosi između Moskve i Vašingtona su napeti, dodao je Putin, ali napetosti nisu usporedive s kubanskom raketnom krizom.

„One (napetosti) nisu razlog da se jača suprotstavljanje do nivoa kubanske raketne krize u 1960-tim. U svakom slučaju to nije ono što mi želimo. Ako to neko želi, pa OK, neka izvoli. Izložio sam danas šta bi to značilo. Neka računaju (vreme leta projektila)“, rekao je Putin.

(Hina, N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (4)