U trendu

Putin: Sastanak s Boltonom mogao bi biti korak ka obnavljanju veza Rusije i SAD

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je danas nadu da bi poseta Moskvi savetnika za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džona Boltona mogao biti korak ka potpunoj obnovi odnosa SAD i Rusije.

„Vaša poseta Moskvi daje nam nadu da ćemo moći da napravimo makar prvi korak ka uspostavljanju punih odnosa naših zemalja zasnovane na jednakosti i uzajamnom poštovanju“, rekao je Putin na sastanku s Boltonom u Kremlju.

Putin je dodao da „Rusija nikada nije tražila sukobe“, preneo je TASS.

Ruski predsednik je rekao da su odnosi Moskve i Vašingtona na niskoj tački uglavnom zbog unutrašnje političke borbe u SAD.

Bolton je rekao da se nada razgovorima kako poboljšati odnose Rusije i SAD i naći oblasti u kojima se dve zemlje mogu saglasati i napredovati zajedno, preneo je Asošijetid pres.

Kada su u prošlosti postojale razlike izmedju Rusije i SAD, lideri dve zemlje su se sastajali i to je bilo „dobro za obe zemlje, dobro za stabilnost u svetu“, rekao je Bolton i dodao da predsednik SAD Donald Tramp „ima snažna osećanja po tom pitanju“.

Vašington post napisao je da se očekuje da će Bolton u Moskvi razgovarati o planovima za sastanak predsednika Trampa i Putina, tokom Trampove posete Evropi sredinom jula.

Bolton je rekao da želi da čuje kako je Rusija „tako uspešno“ savladala organizovanje Svetskog prvenstva u fudbalu budući da će SAD biti domaćini prvenstva 2026. s Meksikom i Kanadom.

Pre Putina Bolton se sastao s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim.

Pre razgovora portparol ruskog predsednika Dmitri Peskov je rekao da će sastanak biti fokusiran na medjunarodnu stabilnost, regionalne probleme i „žalosno stanje“ odnosa Rusije i SAD.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.