U trendu

Putin se založio za razgovor sa Severnom Korejom

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je danas na pregovore sa Severnom Korejom i rekao da sankcije nisu rešenje za nuklearni i raketni program te zemlje.

„Ne treba da se prepustimo emocijama i sateramo Pjongjang u ćošak. Kao nikada do sada svi treba da pokažu uzdržanost i da ne čine korake koji bi vodili ka eskalaciji i tenzijama“, rekao je Putin posle sastanka sa južnokorejskim liderom Mun Džae-inom, na marginama konferencije o ekonomskom razvoju ruskog Dalekog istoka u Vladivostoku.

Mun nije iznosio detalje razgovora ali je rekao da su se on i Putin saglasili da je ključno smanjiti napetosti u regionu i „brzo rešiti“ bezbednosne izazove koje postavlja Severna Koreja. On je pre sastanka sa Putinom rekao da bi situacija mogla da izmakne kontroli ako se ne zaustave severnokorejski nuklearni i raketni testovi.

Južnokorejski lider je više puta pozivao Rusiju da podrži jače sankcije Severnoj Koreji.

Pjongjang je u nedelju izveo šestu nuklearnu probu i naveo da je detonirana hidrogenska bomba.

Putin je juče u Kini osudio probu kao provokativnu ali i dodao da Rusija sankcije Severnoj Koreji smatra „beskorisnim i neefikasnim“.

Japanski premijer Šinzo Abe, koji će sutra razgovarati sa Putinom, rekao je pre dolaska u Vladivostok da „Severna Koreja mora shvatiti da za nju ne postoji svetla budućnost ako nastavi trenutnim putem“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar