Putin stigao u Francusku, sledi prvi sastanak sa Makronom

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin stigao je u Francusku na prvi sastanak sa novoizabranim predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Versajskoj palati.

Ruski i francuski lideri prisustvovaće velikoj izložbi u Rojalnoj palati posvećenoj 300. godišnjici prvog putovanja ruskog cara Petra velikog u Francusku, navodi TAS S.

Prema planu posete Francuskoj, Putić posle Versaja boraviti u Parizu, gde će posetiti ruski Kulturni i duhovni centar otvoren u oktobru prošle godine.

Na dnevnom redu razgovora u Palati su poboljšanje rusko-francuskih odnosa, ekonomska i kulturna saradnja, diskusija o situaciji u Ukrajini, Siriji, Libiji i na Korejskom poluostrvu.

Predstavnik Kremlja Juri Ušakov rekao je novinarima da je Makron u telefonskom razgovoru predložio Putinu da zajedno posete izložbu u Versaju i „neformalno razgovaraju“.

„Mi smo podržali tu ideju i verujemo da poseta Versaju nudi mogućnost za iskrenu razmenu mišljenja o mnogo problema“, rekao je Ušakov, prenosi TAS S.

Planirana je zajednička konferencija za novinare nakon razgovora između dva lidera.

Kao što je pomoćnik Kremlja rekao, tokom posete izložbi, dva lidera će nastaviti svoje razgovore. Za danas nema nikakvih dokumenata za potpisivanje, a Ušakov kaže da „predsednici jednostavno žele da se upoznaju i saznaju malo više jedan o drugom, pre nego što se dogovore o budućim kontaktima“.

Putin je poslednji put posetio Francusku novembra 2015. godine, kako bi učestvovao u međunarodnoj konferenciji o klimatskoj promeni u Parizu. Dva meseca pre toga, ruski predsednik učestovao je na sastanku lidera u Parizu.

Oktobra 2016. godine, postojali su planovi da ruski predsednik poseti Pariz kako bi zajedno sa tadašnjim predsednikom Francuske, Fransoa Olandom, otvorio ruski Duhovni i kulturni centar. Put je, međutim, otkazan zbog nesuglasica Francuske i Rusije oko Sirije.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike